Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Етническа бунтовническа група в Мианма обяви, че е свалила днес военен хеликоптер, докато сраженията в северните и източните гранични райони се засилват след военния преврат, информира БТА. Местни медии съобщиха също, че назначен от хунтата местен администратор е бил смъртоносно намушкан в главния град Янгон.

Насилието постоянно расте след преврата от 1 февруари, а най-малко 766 цивилни са били убити от силите за сигурност. Увеличава се и противопоставянето с етнически армии в отдалечени райони и опоненти на хунтата в големите градове и в провинцията.

По данни на ООН десетки хиляди цивилни са избягали от домовете си, за да се спасят от сраженията между военните и бунтовници, базирани по протежение на границата.
Армията за независимост на Качин съобщи, че хеликоптерът е бил свален сутринта в село близо до град Моемаук в провинция Качин, след няколко дни на въздушни удари.
Военният съвет предприе въздушни удари в района от 8-9 часа тази сутрин с изтребители, като се стреляше и от хеликоптер, така че ние отвърнахме на огъня, каза по телефона говорителят на бунтовническата армия Нав Бу. Той не уточни с какви оръжия са стреляли бунтовниците.

Информационните портали МизимаДейли и Качинуейвс също съобщиха за свалянето на хеликоптера и публикуваха снимки със стълб от дим, издигащ се от земята.
Местен жител каза по телефона, че четирима души са починали в болница след като артилерийски снаряди са улучили манастир в селото.

В Мианма царят размирици откакто военен преврат свали избраната лидерка Аун Сан Су Чжи, а в цялата страна има почти всекидневни протести.
Военните заявиха, че се е наложило да вземат властта заради жалби за измами на спечелените от партията на Су Чжи ноемврийски избори, които не били разгледани от избирателната комисия и вотът бил обявен за честен.
От преврата насам 75-годишната Аун Сан Су Чжи е задържана заедно с нейни съпартийци.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *