Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Ресторантите и нощните заведения станаха заложници на някакви чужди интереси. Възстановяването на бранша ще отнеме поне година. Набирането на качествен персонал ще бъде проблем, много от хората ни се преквалифицираха! Това сподели за Burgas24.bg Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България.

“Надявам се премиерът Бойко Борисов да може да удържи пред здравните власти, защото той многократно е имал желание за отваряне и проблемът винаги е в щаба и здравния министър. Мисля, че този път би трябвало да се получи. Все пак виждате, че всичко в държавата си работи, само нашият бранш носи цялата здравна отговорност, това не е редно, не е коректно. Говорихме за това, че заведенията ще отворят на 1 март, а нощните клубове две седмици по-късно. Те са най-ощетени от всичко.

Има и колеги, които няма да отворят. За момента знаем за 20%, които са фалирали, но те се увеличават ежедневно. За Варна нямам точна информация, макар, че имаме структури във всеки град. Варна и Бургас разчитат на летния туризъм. Пожелавам им нужния късмет! Това зависи от много неща. Каквото е нужно, ние ще направим като Асоциация да обезопасим заведенията си, да се чувстват клиентите ни спокойни и сигурни. Трябва да се работи. Уврежда се така физическото и психическото здраве на персонала, който месеци наред живее в стрес.

Възстановяването ще отнеме повече от година. Най-неприемливото за нас е това, че ресторантите в хотелите работят, а ресторантите извън хотелите били опасни. Това разделение, което здравните власти направиха, предизвика недоверието на хората.

Относно въпроса ви дали това отношение към бранша може да е наказателна акция към неизрядните, как да го разбирам това? Когато вие карате на магистралата с превишена скорост, глобяват всички хора на магистралата, или само нарушителя?

Ако някой наруши правилата, си има закони и институции, които контролират. Законите в България са много хубаво написани. По-скоро тук имаше някаква договорка между здравните власти и Асоциацията на хотелиерите, защото нямам друго обяснение как здравния министър се договори с хотелиерите кога ще отварят заведенията. Нали разбирате, че това са несъвместими неща! Все едно с нашата асоциация да се договорят кога да отворят хотелите. Тук сме заложници на някакви други интереси, със сигурност не говорим за здравен ефект. При положение, че всичко в държавата си работи, целият здравен ефект да е върху ресторантите и нощните клубове е несериозно.

Питате как издържаха служители ни? Много трудно! Много хора се отказаха, много хора смениха бранша. Сега ще имаме страшен проблем с персонала в следващите месеци, даже една година. Помощите закъсняха страшно много. Каквото можехме, направихме, но много се забави всичко. Да не забравяме, че четвърти месец е локдауна за нас, това е много дълго време. Губят се работни навици, психически проблеми се натрупват.

Дали смятам, че хората ще се втурнат към заведенията, защото са им липсвали? Не! Това ще отнеме време. Миналия път беше един месец и 15 дни затворено, отне един месец възстановяването.

Казвате, че във Варна заведенията са преливали от хора при отварянето, но беше лято. Въпреки, че идва пролет, не съм оптимист за това. Важното е да се отвори, важното е да се работи! Да се започне малко по малко, да свикват хората, да свиква персоналът.

Навсякъде е тъжна картинката. Казвате, че по плажа хората си вземат кафе и сядат на пясъка. На Витошка всичко е затворено, има 200 000 души, стоят по 50 човека на пейка, яде се в кутии, с ръце, на земята. В мола хората си вземат храна и се хранят по пейките и по земята. Е, кое му е противоепидемичното? В същото време заведенията стоят затворени, перфектно чисти и не може да се седне в тях. Или е по-здравословно да хапваш пица, седнал на земята?

Надяваме се този път да бъдат спазени уговорките и здравните власти да започнат да си гледат здравето на хората, а не да робуват на лобистки интереси кой да работи и кой не. Защото е очевидно, че не говорим за здравен ефект ” , коментира за медията ни Ричард Алибегов.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *