Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Изборите бяха по-хаотични заради смесване на машини и гласуване с бюлетини. Пандемията е втората причина. Няма големи разлики в купения и контролиран вот. Това заяви Тихомир Безлов от “Център за изследване на демокрацията” в студиото на сутрешния блок на БНТ.

Въвеждането на машинитен не се е случило по най-добрия начин според Калин Славов от “Прозрачност без граници”. Той каза, че са засечени случаи, в които членове на СИК са обезкуражавали избиратели да ползват машините за гласуване.

“Купеният вот се движи от 5-6% до 18-19%. Имайте предвид, че в тези 2500 секции може да има и купен, и контролиран вот”, заяви Безлов.

Според Калин Славов има усещане, че машинното гласуване е една стъпка към електронното гласуване: “Една голяма от гражданите, тези в чужбина, са поставени под невъзможност да подадат гласа си. Секциите не стигат. Това трябва да бъде законодателно променено”. Той беше категоричен, че чрез декларациите, които гласуващите представят в секциите, може да бъде проверено дали един човек е гласувал в повече от една секция.

Според двамата голям проблем представляват зависимостите в малките населени места. “Трите големи партии през 2017 година си бяха поделили страната. Отдавна няма секция, в която да се продава само на една партия”, завърши Безлов.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *