Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

България вървеше по ръба на бръснача с мерките, но постигнахме това, което други държави не успяха, каза здравният министър в предаването “Тази сутрин” по bTV.

Ако имаме достатъчно ваксини, може да имунизираме 70% от населението в страната до края на юни. Това каза в „Тази сутрин“, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

От 500 до 600 хил. ваксинации на месец можем да правим, уточни той. Именно затова сме поискали дози назаем от Франция и Германия.

„АстраЗенека“ не са доставили дори 40% от договорените дози, обяви министърът. Той обясни, че ние не сме договорна страна с фирмата и затова пишем до Европейската комисия.

По думите му от ноември досега хората в България, които искат да се ваксинират, са с 12% повече.

Ангелов обясни, че „зелените коридори“ за имунизация са отворени, защото е имало налични дози, а хора от групите по план не са се явявали на ваксинация.

Опашки от напразно чакащи пред болниците вчера е имало, защото болниците не са обявили на страниците си кога ще има коридори.

“Ако доставките бяха редовни, нещата щяха да вървят по план”, каза още Ангелов.

Той коментира и разхлабването на противоепидемичните мерки у нас.

Здравният министър напомни, че в държави с твърд локдаун не са постигнати очакваните резултати. Според него това се дължи на факта, че хората не са били склонни да спазват мерките.

„Те трябва да бъдат толкова меки и толкова твърди, че хората да са готови да ги спазват. Вървяхме по ръба на бръснача, но в България постигнахме това, което други държави не успяха“, коментира Костадин Ангелов.

Той обяви, че в системата на здравеопазването може да поеме натиска – и с хора, и с лекарства и апаратура.

Здравният министър отново обяви, че има заделени количества в РЗИ за втора доза за ваксинираните с РНК препаратите – „Пфайзер“ и „Модерна“, но се пази втора доза от „АстраЗенека“, защото реимунизацията е след 10 седмици.

Той не вижда противоречие с думите на зам.-здравния министър Евгени Григоров, който каза в Бургас, че България се е отказала от консервативния подход да пази втора доза за всички ваксинирани. Григоров говорел за „АстраЗенека“.

Тази сутрин у нас са пристигнали 21 060 дози от препарата на „Пфайзер“, съобщи министърът.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *