Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Хиляди излязоха на протест по улиците на Буенос Айрес срещу правителството на Алберто Фернандес, след като стана ясно, че няколко представители от властта са били ваксинирани срещу COVID-19 по привилегирован начин, съобщава „Дойче Веле“, цитирано от Монитор.

Здравният министър в Аржентина хвърли оставка заради скандал с ваксинирани

Протестите се проведоха в различни части на страната, въпреки че най-масовите бяха в столицата, където протестиращите изпълниха емблематичната площад „Пласа де Майо“, пред Каса Росада – седалището на изпълнителната власт, както и други райони в центъра на града.

“Имаше ВИП ваксина за хората от Ла Кампора (младежко кришнеристко движение),а за бедните възрастни хора, които умират няма. , Ваксините са откраднати и няма друго оправдание, така че протестираме и искаме всички да подадат оставка“ , казва за чуждестранните медии гражданинът Карлос Алберто Морено.

Хора и лидери на опозицията се събраха на централния площад като конгресмена Марио Негри, президент на блока на Радикалния граждански съюз и блока „Заедно за промяна“ в Камарата на депутатите, който подчерта „възмущението“, преживяно от гражданите.

“Хората може да са се мобилизирали от възмущение, защото в държавата са направени много неща и е вярно, че липсват ваксини, но случилото се е политически неморално, каза Негри в изявленията си. Той добави, че “всеки аржентинец от 10 000-те починали, откакто е започнала ваксинацията, би могъл да бъде спасен ако е имало ваксина“.

Присъстваха личности от други области, като актьора Луис Брандони, признат опонент на правителството, който определи случилото се с ваксините като „срамно“.

Освен заради скандала с ваксините, хората протестираха и срещу други корупцията, в която обвиняват специално вицепрезидента Кристина Фернандес, срещу която има множество открити съдебни дела по тази причина, както и срещу размера на пенсиите.
Фернандес публикува в своя профил в Tуитър поредица от съобщения, в които призовава да не се провеждат демонстрации в полза на правителство, планирани за понеделник по повод откриването на обикновените сесии на Конгреса, прокламирайки грижа „за съседа, дори и другите да не го правят“ в лицето на пандемията.
„С моята искрена благодарност на първо място, моля да продължим да даваме пример и този път всеки от вас да следва посланието ми от разстояние. От домовете си или от работните си места. Пандемията все още ни атакува. Ние се грижим за съседа си, дори ако другите не го правят “, написа президента.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *