Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Всичко си има цена. Всяко нещо, което има полза, крие и рискове.

Но фактите са факти, има една хиперсензитивна имунна реакция от ваксината на “АстраЗенека”. Това заяви пред БНТ алергологът доц. Мария Стаевска. 

Припомняме, че у нас ваксината срещу коронавирус на „АстраЗенека“ ще се прилага „с повишено внимание“ при жените под 60-годишна възраст, тъй като при тях по-често са се появявали тромбози при прилагането на препарата. Желаещите да се ваксинират с този препарат ще бъдат подробно разпитвани дали употребяват хормонални контрацептиви, дали са пушачи и дали са хипертоници, а ще се следят внимателно и пациентките с наднормено тегло. Ваксинираните жени ще се проследяват в рамките на 2 седмици. 

“Тромбоцитите агрегират и правят тромби, а тромбоцитите в кръвта намаляват след ваксината. Получават се тромби, които са опасни”, обясни доцентът какви са редките реакции на организма след поставянето на Оксфордската ваксина. 

“От 60 случая на тромби, 18 са фатални.0,7 е честотата на случаите на тромбози”, разкри алергологът. 

Защо при жени?

“Жените се справят по-добре с инфекциите. Жените не умират толкова често, колкото от мъжете. Но тук има и нещо допълнително – ние страдаме по-често от автоимунни болести и имаме по-често реакции. Затова има по-голяма опасност, след ваксина на АЗ, тромби да се появи при жени”, заяви доц. Стаевска. 

“Да, може би трябва да се внимава с “АстраЗенека” и при жените, които пият противозачатъчни – естрогените засилват имунния отговор”, съобщи алергологът. 

“Организмът на възрастните приема много добро ваксината на “АстраЗенека”, разкри експертът.

Относно жените с филъри, алергологът препоръча ваксината на “АстраЗенека”, защото при РНК може да се получи подуване на мястото на корекцията. 

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *