Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Снимка: Richard Read / Los Angeles Times

Около 150 самоописани анархисти, облечени в черно – мнозина също носещи каски, балаклави (ски маски) и бронежилетки – се събраха на паркинг точно на изток от центъра на Портланд в сряда следобед за митинг на Деня на откриването, предаде Los Angeles Times.

Политическите им възгледи бяха трудни за определяне.

„Ние сме неуправляеми“, гласял банер, поставен на тротоара.

Преди да приключи денят, прозорците бяха изпочупени в щаба на щатската Демократическа партия, а жандармерията преследваше демонстрантите в тъмнината.

Портландският полицейски сержант. Кевин Алън казал, че полицията „бързо идентифицира няколко заподозрени, отговорни за щети и свързана с тях престъпна дейност“ и извършила множество арести.

Размирите продължават от протестите през лятото, които бяха под претекст за расовата справедливост, които продължиха повече от 100 дни, като имаше битки между анархисти и власти.

Анархисти маршируват в Портланд в сряда, носейки транспарант срещу президента Джо Байдън.(Richard Read / Los Angeles Times))

Напоследък демонстрациите били по-рядко срещани и изглеждаше възможно с отсъствието на президента (вече бившият президент) Тръмп движението да отшуми. Но когато организаторите изпратили призив в социалните медии за митинга в сряда, сред тълпата се виждали познати лица.

В миналото полицията често oтстъпвала, докато тълпите не започвали размирици. Този път дузина полицаи се появиха на велосипеди, докато протестиращите все още се събираха.

Тълпата се втурнала към офицерите. Полицията отстъпила, след което поела към нея. Един офицер конфискува чифт прътове, използвани за показване на банер, очевидно притеснен, че те могат да бъдат използвани като оръжие.

Полицията съобщи в Twitter, че служители на велосипеди са влезли в тълпата, за да намерят хората с оръжие и да премахнат прътовете, прикрепени към банер, който според тях можел да се използва като оръжие, предава PBS News.

Тълпата избухнала в познато скандиране „ACAB“.

Протестиращ разбива вратата на централата на Демократическата партия на Орегон в Портланд в сряда. (Richard Read / Los Angeles Times)

Полицаите гледали безстрастно. След това по очевидна заповед от команден пункт те заминали.

Активисти се разхождали наоколо, изглеждали несигурни какво да правят по-нататък. Следвайки анархисткия кодекс, който забранява лидерите, млад мъж, говорещ през мегафон, казал, че не се опитва да казва на никого какво да прави, но съветва те да започнат поход.

Така и направили, виейки се по улиците зад транспарант, който казваше: „Ние не искаме Байдън – ние искаме отмъщение! За полицейски убийства, империалистически войни и фашистки кланета”. Те също скандираха „Черните живот има значение“.

Тълпата била проследена от репортери, фотографи и полицейски крайцер, който изстреля предупреждения от високоговорителя: „Това е полицейското бюро в Портланд! Не е издадено разрешение за местни пътни платна. Преместете се на тротоара. Неспазването на тази заповед може да ви подложи на арест или сблъсъци с жандармерията и / или ударни оръжия”.

В крайна сметка активистите стигнали до офис сградата на Демократическата партия на Орегон. Те влачили контейнер за боклук по средата на улицата. Тогава няколко вдигнаха чадъри, за да прикрият самоличността на мъж със спрей, който започна да пише лозунги срещу Байдън и да рисува анархистки символи по прозорците и стените.

Полицията съобщи, че тълпата е хвърляла предмети по полицаите, които са използвали димен контейнер, за да се измъкнат.

Друг мъж пристъпи напред и счупи прозорци с лост, докато събеседниците грабнаха щорите и ги дръпнаха надолу. Крайцерът дръпна една пресечка и полицаят на високоговорителя каза на активистите да спрат да увреждат сградата, заплашвайки ги с арест. Камион, превозващ жандармерията, се приближил и активистите започнали да бягат. Скоро улицата била празна, с изключение на минувач, който избута кофата за боклук обратно до бордюра.

Кметът Тед Уилър наскоро отрече това, което той описа като сегмент от насилствени агитки, които отклоняват посланието за полицейска отговорност и трябва да бъдат подложени на по-строго наказание.

Превод: Trendy News

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *