Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Прокуратурата на Федерална република Германия повдигна обвинение срещу бившия председател на управителния съвет на германския автомобилен концерн Volkswagen Мартин Винтеркорн за лъжесвидетелстване по т.нар. дизелов скандал, съобщава вестник BILD, позовавайки се на разследващите в Берлин, предава “Фокус”.

Съдът все още не е взел решение относно валидността на обвинителния акт. Ако обвиненията бъдат потвърдени, според германското законодателство Винтеркорн ще бъде осъден на лишаване от свобода за срок от три месеца до пет години. 

В началото на юни онлайн изданието Business Insider съобщи, че бившият шеф на Volkswagen възнамерява да плати около 10 милиона евро обезщетение за щетите, причинени на компанията във връзка със скандала. По-рано концернът подаде искове за обезщетение срещу Винтеркорн и бившия топ мениджър на „Ауди“ Руперт Щадлер.

Решението бе взето въз основа на данни от финансовия одит на дейността на двамата ръководители. Прокуратурата в Брауншвайг обвинява 73-годишния бивш мениджър и още четирима души в измами и нарушаване на закона за нелоялна конкуренция. Според разследването Винтеркорн е знаел, че през 2014 г. концернът е актуализирал софтуера на автомобилите, с което не решава проблема с емисиите.

Това е било „необходимо, за да се скрие истинската причина за завишените цифри на емисиите“ на дизелови автомобили, заявиха от Прокуратурата. През 2015 г. се оказа, че автомобилите на Volkswagen са оборудвани със софтуер, който им позволява да показват занижени нива на вредни вещества в отработените газове.

Благодарение на системата изглеждаше, че автомобилите напълно отговарят на приетите стандарти. В действителност обаче те извхърляха няколко пъти по-високи стойности вредни емисии от установеното максимално ниво на замърсяване на въздуха. Разследващите изхождат от факта, че Винтерхорн е знаел за манипулацията, но не е докладвал незабавно за потенциалните рискове за финансисти и инвеститори. Самият бивш топ мениджър категорично отрече обвиненията срещу него. 

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *