Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Болниците са получили двоен удар по време на епидемията – увеличаване на броя на пациентите с коронавирус и намаляване на другите пациенти, за да се компенсира загубата се предприе мярка по линия на плащанията, те започнаха да получават пари на базата на исторически бюджет – 85% от парите, взети предходната година, за да се спасят от фалит. Това коментира д-р Спас Спасков, бивш директор на “Пирогов”, пред бТВ. Това обаче може да обясни явления не само в “Пирогов” и други болници, къде има рязък спад на приема на пациенти.

Няма как да има фалшиви хоспитализации обаче, категоричен е той. Възможното е, по думите му, в документацията да има допуснати грешки или дори и нарочно направени неща, но те няма да водят до източване на здравната каса.

Спасков смята, че проверката е с дисциплиниращ ефект към документацията. Не е реалистично, че се засмукват повече средства от НЗОК, защото от там се плаща по друга методика, обясни той. Относно това защо пациентите признават, че изобщо не са били в болницата – това той е категоричен “не довежда до финансов резултат”, тъй като болниците не се захранват с пакети, а с миналогодишните приходи. Грешките трябва да се поправят в следващия момент, когато се използват клинични пътеки, смята още Спасков. Ако се върнем към старата система на плащане за извършена работа, това би довело до източване, уточни докторът. Приемът в болници се контролира в самите отделения, а директорът на болницата контролира общия поток на средствата, се позова на опита си специалистът.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *