Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Служебното правителство е пълноценно, но с ограничен срок. Това е от гледна точка на Конституцията. Зад служебния кабинет не стои вотът на гражданите и няма мандат за конкретна политика”. Това обясни пред БНР Борислав Цеков, доктор по конституционно право.

Той допусна отделни министри да направят нещо по-мащабно, но предположи, че то ще остане по-скоро като декларация за намерение, отколкото като конкретна практическа политика с резултат. По думите му единственото, което биха могли те да проведат, е някаква ревизия в конкретното министерство, в което влизат като служебни министри.

Специалистът по конституционно право коментира и хипотезата президентът Румен Радев да назначава и ново служебно правителство при невъзможност 46-ият парламент да излъчи кабинет.

“Ако в последните три месеца от президентския мандат, т.е., ако се случи след 22 октомври, ще имаме съжителство между служебното правителство и действащото Народно събрание (защото президентът няма право да разпуска НС в последните три месеца от мандата си – б.р.). Това означава, че служебният кабинет ще подлежи на парламентарен контрол, но не на всички форми, а само на онези, които не целят реализация на политическа отговорност”, обясни Цеков.

Според него президентът ще има стремеж служебното правителство да се ползва с високо обществено доверие, за да бъде бонус в неговата предизборна кампания. Той допусна, че Румен Радев ще оказва влияние върху работата на служебния кабинет в тази посока и уточни, че това е съвсем легитимен политически стремеж.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *