Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Премиерът Бойко Борисов и здравният министър Костадин Ангелов посрещат ваксините, предават от Монитор.

Напомни, че днес сме получили 270 000 ваксини.

Борисов заръча на Ангелов да ваксинират по 30 000 на ден и на максимум да действа системата. Благодари на колегите си.

Премиерът поясни, че техните критици могат да видят с какви мерки съседните държави са на нашето ниво – пълен локдаун. Цитира данни на института “Робърт Кох”. Сега сме били на нивото с Австрия. Можем с чест да кажем, че сме приключили и третата вълна, каза той.

Не мога да схвана тази къса памет, каза Борисов. Поясни, че тези усилията ни не са малки.

Какво щеше да стане, ако тази вълна беше отишла на 6-7-8 000 заболели, попита Борисов. И добави, че сега се сравняваме с Белгия и Австрия.

За последните 3 дни имаме 323 предотвратени опити за нелегално влизане в България. Отново похвали славните граничари, като натискът към Гърция и Турция бил страховит. От Гранична полиция поясниха, че се справят и имало увеличение на мигрантския натиск по двете граници. За първите три месеца имало 4-5 пъти увеличение по двете граници.

Коментира и промените в ИК, като поясни, че проблемът с вота в чужбина не е решен, тъй като няма методология колко депутата ще влязат от там. Коментира изказване на доц. Киселова пред БТВ, че била хибридна система. Борисов поясни, че в закона няма тълкование, а в секциите над 300 избиратели е 100 % машинно гласуване. Напомни, че бюлетини се печатницата на БНБ, но протоколи и други документи са в печатницата на “мастити депутат” от БСП. Пак повтори, че при възможност ще има видеонаблюдение при боренето.

В желанието си да мъстят, не знам защо, се сговарят”, каза той. “За всичко друго се сговориха, но не и за кабинет”, добави той. След това подхвана и темата с ЦИК, като коментира и правилата за избор на членове одобрени преди ден от президента Румен Радев.

“Българският народ е мъдър, той ги наблюдава. Ние сме отговорни. Готвим се за всякакви правила”,каза той. По думите му шеф на ЦИК ще стане някой от партията на ИТН.

Отново напомни, че опонентите му не коментират важни международни теми. По думите му това е най-краткия парламент и предложи, че още ще се бави разпускането на НС, за да приемат важни неща. Поясни, че е за стабилна държава. Помоли ако има симпатизанти на ГЕРБ, които мислят да отиват да протестират, да не го правят. “Аз съм за диалог”, каза Борисов.

Поясни, че опонентите му могат да направят правителство за 15 дни, за да свършат важните неща. След 15 дни могат да подадат оставка и пак ще се отиде на избори. “Какво е това нахалство. НС работи, а не искат да правят правителство”, каза Борисов.

Зелените коридори продължават до 9 май, в началото на другата седмица ще се организира процеса на ваксинация според количествата ваксини. Ако има достатъчно налични дози, може да продължат и зелените коридори. Огромен интерес има в големите населени места. Това заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов на брифинг.

Според пристигналите количества на препарати ще бъде направено ново разписание за ваксинациите. От 10 май, стартира модула, в който личните лекари могат да заявят какви ваксини са им нужни, разясни още Ангелов. Той посочи, че личните лекари получават между 300 и 350 ваксини, а по отношение на напрежението между лични лекари и РЗИ-София той посочи, че процесът е вече урегулиран.

Пристигналите сега близо 274 000 ваксини, тръгват към РЗИ-тата в страната. Ваксинираните могат да достигнат до 50 000 на дневна база, за сега те са над 20 000 дневно, обясни още проф. Ангелов.

“Деликатен е въпроса с ваксината на АстраЗенека, води се антикампания срещу тази ваксина, аз смятам, че хората с поставена ваксина, могат да бъдат спокойни. У нас има достатъчно количество, само 15% от ваксинираните на дневна база ползват тази ваксина. От АстраЗенека ще останат количества, след като приключим ваксинацията у нас ще можем да дадем препарати на съседните ни държави”, каза още Ангелов.

Болнична ни система ще се съвзема доста дълго време след коронавируса, тези хора са много уморени, изтощени, но въпреки всичко колегите се справят, България не усети как мина третата вълна благодарение на медиците и организацията им.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *