Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Пандемията от COVID-19, готовността за реакция при заплахи за общественото здраве, сигурността и отбраната и отношенията с южното съседство.

Това са темите, които евролидерите, в това число и премиерът Бойко Борисов, ще обсъдят на видеоконферентно заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 25 и 26 февруари.

Срещата в четвъртък е късния следобед, като първият ден ще бъде посветен на преглед на епидемичната обстановка, включително разпространението на новите щамове на вируса и справянето с последствията от COVID-19. 

Лидерите ще се съсредоточат по-специално върху процеса на разрешаване, производство и разпространение на ваксините и върху движението на хора. Фокус ще бъде поставен върху доставките на ваксини и въведените от държавите членки мерки с цел ограничаване на разпространението на заразата.

Акцент ще бъде поставен върху изводите от справянето с пандемията и изграждането на капацитет на ЕС за справяне с бъдещи здравни кризи.

В тази връзка ще бъдат обсъдени също международното сътрудничество и солидарността с трети страни.

На втория ден от сбирката онлайн, еволидерите ще обсъдят политика за сигурност и отбрана, както и работата за повишаване на устойчивостта на ЕС, по-специално срещу кибератаки и хибридни заплахи. Сред темите е и отношенията на ЕС с държавите от южното съседство. През декември 2020 г. Европейският съвет прие заключения относно партньорството с тези държави. Лидерите изтъкнаха факта, че един демократичен, по-стабилен, по-екологосъобразен и по-проспериращ регион на южното съседство е стратегически приоритет за ЕС.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *