Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Българите се втурнаха да пазаруват. Продажбите в търговията на дребно рязко нарастват спрямо миналата година, показват данните на НСИ. Основната причина за това е, че хората свикнаха с Covid-19, както и увереността, че пандемията е към края си, предава dnes.bg.

За пореден месец продажбите в търговията на дребно нарастват. В резултат реализираният оборот през април е с близо 26% повече от същия месец на миналата година, обявиха от НСИ. Най-голяма промяна има при покупките на дрехи. Оборотът в търговията на дребно с текстил, дрехи, обувки и кожени изделия е нараснал със 188,7%, или е близо три пъти по-голям от същия месец на миналата година, когато хората масово стояха по домовете си ,допълва „Труд“.

Любопитно е, че продажбите на компютърна и комуникационна техниха са нараснали с близо 50% на годишна база. В началото на пандемията през миналата година, с оставането на много хора и ученици у дома, заради дистанционната работа и обучение нарасна търсенето на лаптопи, таблети и мобилни телефони. Оказва се, че една година по-късно, въпреки, че някои се върнаха в офисите, покупките на компютри и таблети са значително повече. Това показва от една страна, че хората са уверени в доходите и заплатите си, а освен това, че ще продължат да работят от вкъщи през част от дните в месеца.

Продажбите на битова техника, мебели и други стоки за дома през април са с 34% повече от същия месец на миналата година. Това също показва увереността на хората, че ще продължат да получават заплатите си през следващите месеци. Защото, когато хората се чувстват несигурни в доходите си, най-лесно може да спестят от разходи за обзавеждане.

Търговията на дребно с автомобилни горива нараства с 41,2% на годишна база. Явно хората пътуват значително повече спрямо миналата година. Дори продажбите на лекарства, козметика и тоалетни принадлежности са нараснали с над 27% на годишна база.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *