Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Една от най-големите ми драми е какво точно да сготвя за вечеря. 

Разбира се не спираме само до тук – трябва да е хем вкусно, но и бързо и, ако е възможно, да не ми струва колкото вечеря в скъп ресторант. 

Днес споделяме с вас няколко специално избрани рецепти за вечеря.

Всички рецепти ще отговарят на следните критерии – ще е бързо, достъпно и определено невероятно вкусно. 

Днешните три рецепти са вдъхновени от Италия и невероятните вкусове, които се преплитат в ястията им:

Ризото с маслини

Необходими продукти:
160 грама ориз за ризото
Около 350 мл. горещ зеленчуков бульон
7-8 чери доматчета, нарязани на половинки
50-60 грама черни обезкостени маслини
Няколко лъжици зехтин
1 малък лук, нарязан на ситно
Около 70 настъргана скаморца
Босилек
Мащерка
Сол и пипер

ризото
Снимка: iStock/Getty Images
Начин на приготвяне:

Ризото се готви на слаб огън, а бульонът или водата, която използвате трябва да е горещ и се добавя малко по малко, на части, а не наведнъж както се приготвя обикновен ориз.

Трудно може да се изчисли точното количество бульон, който е необходим, количеството зависи от ориза, който използвате. Обикновено количеството бульон, което е необходимо е около 2 – 2,5 пъти по количеството ориз. Ако имате 160 грама ориз, то трябва да си приготвите между 350-390 мл. бульон.

Започнете с запържване на лука с малко зехтин на слаб котлон, докато омекне и стане прозрачен. Добавете ориза и разбъркайте добре, оставете го да се загрее, но без да се пържи. Увеличете котлона на средна температура и започнете да добавяте бульона на няколко части. Изчаквайте ориза да абсорбира всяка част от бульона преди да добавите нова. Бъркайте постоянно, но нежно. С разбъркването зърната ориз пускат нишесте, което придава нежна, кремообразна текстура на сосът.

Общото време за приготвяне на ориза е около 20-25 минутки, като вие ще прецените дали трябва да добавяте допълнително бульон, като видите до къде е сготвен оризът, като накрая в тигана трябва да остане поне малко течност, но тя трябва да е по-гъста и кремообразна. Ако оризът ви се струва по-сухичък, добавете още малко бульон, но се уверете, че няма да го пре-готвите, защото най-вкусен е ал денте.

Малко преди да изключите котлона добавете сиренето, подправките, чери доматите и маслините. Разбъркайте нежно и обстойно за да се разпредели сиренето равномерно в ризотото.

Италианска фокача

Необходими продукти:

500г брашно
7г суха мая 
325мл топла вода
сол, зехтин
чери домати,маслини
и босилек

Фокача Pugliese | Food, Focaccia recipe, Recipes
Начин на приготвяне:


Започваме, като разтворим маята във водата. Важно е водата да е топла, за да активираме маята, но не прекалено гореща, за да я убием, а процесът е простичък – изсипвате и разбърквате.
След като маята ни е подготвена, в купа изсипваме брашното, слагаме една-две щипки сол и няколко капки зехтин. Продължаваме с изсипването на маята малко по малко, докато разбъркваме.

Когато тестото стане хомогенно, го изсипваме на повърхност, която е подходяща за месене. Ако тестото ви е лепкаво или не е достатъчно гъсто, не се притеснявайте да добавяте по малко брашно. Но внимавайте наистина да е по малко, защото ако прекалите, няма как да го върнете.

При фокачата техниката на месене е много важна. 

Меси се в продължение на десетина минути, като с една ръка хващате единият край на тестото, а с другата разтягане и завивате обратно. По този начин нашето тесто ще стане много еластично, а когато се изпече ще стане мекичко като пухкаво облаче.

След като омесите пухкавото си облаче, намажете купа с малко зехтин, поръсете с няколко капки вода и запечатайте добре с домакинско фолио или мокра кърпа. Много е важно тестото да не изсъхва и да не хваща коричка. Оставете го на топло да втасва за 45 минути. 

В това време подгответе доматите. Ако използвате чери домати, просто ги разрежете на половина, ако използвате обикновени домати ги нарежете на осминки. И тук е моментът да кажем, че въобще не е задължително да ползвате домати и босилек, на нас комбинацията ни се струва неустоима и затова сложихме, но ако предпочитате маслини, гъби, или дори сирена – слагайте от тях. За минималистите пък няма страшно – може и да не слагате нищо в тестото, отново ще стане много вкусно хлебче.

След като минат 45 минути, би трябвало тестото да е удвоило размера си.

Тогава го хващаме и от купата го пренасяме в тавичка за печене, която сме поръсили с малко галета, за да не залепва тестото. 

Поливаме обилно със зехтин и го разпределяме равномерно по цялото тесто. И ако си мислите, че ще минете номера без да си нацапате ръцете – грешите! С пръсти направете дупки в тестото. Натискате, докато не усетите дъното на тавата, но без да го късате. След това ако сте решили да използвате босилек и домати – слагате цяло листче от босилека и върху него половин доматче, като ги натискате хубаво.

Когато подредите всички, отново покрийте с мокра кърпа или домакинско фолио. И оставете настрана да втаса за още 45 минути.
В този момент знаем, че чакането става доста дълго, но обещаваме, че си струва!

Когато втаса, махаме тестото и много внимателно поставяме тавичката във предварително загрятата на 190 градуса фурна за 20 минути или докато не хване прекрасна златиста коричка. Много е важно след второто втасване да сте много внимателни, защото не трябва да разрушаваме въздушните балончета, които са се образували в тестото.

След като получите тази прекрасна златиста коричка, изваждате фокачата и поливате с още малко зехтин. Не се притеснявайте, няма да стане мазно, пухкавото тесто ще го попие като гъба.

След това изчаквате да изстине вашата фокача с хрупкава коричка и пухкава вътрешност е готова. Да ви е много сладко!

Класическа рецепта за “Тирамису”

Необходими продукти:

1 пакет бишкоти
3-4 яйца
250 г маскарпоне
4-5 с. л. захар
2-3 лъжици ром
200 мл. подсладено кафе еспресо

Рецепти за тирамису | Az-jenata.bg

Начин на приготвяне:

Смесете жълтъците със захарта, след няколко минути прибавете и маскарпоне.

Разбийте белтъците на сняг и ги прибавете внимателно към сместа от жълтъци и маскарпоне.

Подредете напоените в кафе и ром бишкоти и ги залейте с крем.

Отново бишкоти и пак крем.

Поръсете щедро с натурално какао.

След 4 часа в хладилника, десертът е готов за похапване.

Да ви е сладко!



Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *