Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

От днес -12 април, се разхлабват част от мерките.

Те бяха разписани със заповед на здравният министър проф. Костадин Ангелов миналия четвъртък, като предвиждат постепенното да влязат в сила до ркая на месеца.

От днес се отварят заведенията за хранене и развлечение в затворените им части при използване на не повече от 50% от капацитета им. Има и ограничение за работно време – между 6:00 и 23:00 часа.

Отново любителите на културни и развлекателни мероприятия ще могат ги посещават. Фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство могат да посрещат своите гости при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места. Последното важи за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви.

Разхлабването на мерки продължава и към края на седмицата от петък -16 април отварят игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им. От тогава отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

В края на месеца – от 29 април отново отварят дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им.

Със същата заповед здравният министър нарежда физическите и юридическите лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, да създадат организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м. 


От днес се възобновява присъственият учебен процес за учениците от 1 до 4 клас и задължителните групи за предучилищно образование. Връщат се и учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания. Учениците от 5-ти до 12-ти клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището също се връщат присъствено в клас. От този понеделник се връщат учениците от 7, 8 и 10 клас, а следващата седмица присъствено ще се обучават 5, 9 и 12 клас.


Освен това вече са разрешени присъствените групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас.

Във висшите училища се допуска провеждането на практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти. Възобновяват се семестриалните изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *