Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

“Предложихме нов дизайн на мерките за подкрепа на заетостта, който искахме да влезе в сила от април, преди изборите. Времето обаче изтича. Не искаме повече пари, искаме те да се използват по-ефикасно”.

Това заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той смята, че настоящите мерки не подпомагат ефективно затруднените бизнеси.

“В момента има мярка 60 на 40, при която предприятието може да излезе на печалба в резултат на държавна помощ, ако има спад в продажбите, да кажем само 20%, но има 40% собствено финансиране. Такива с над 50% спад, които нямат другите 40%, не могат да се възползват от мерките”, добави Велев.

По думите му решението е да се подкрепя отсъстващия доход.

“Така ще има средства, които да подкрепят постоянните разходи на бизнесите, независимо от продажбите. Така могат да бъдат подкрепени повече предприятия“, смята Велев.

По думите му това предложение на бизнеса е било направено в началото на април миналата година.

По думите му политиките, които напоследък се провеждат затвърждават, че ръстът на минималната пенсия спрямо ръста на останалите пенсии, неглижира тази зависимост на осигурителния доход и получаваната пенсия.

Той даде за пример, че за да получим 1000 лв. чисти трябва да се платят 53% данъци и осигуровки. Хората обаче си казвали защо да плащам данъци и осигуровки на 2000 лв., ако най-накрая ще имам същата пенсия и същото здравно обслужване.

Усещането за справедливост при осигуряването и данъците изчезва и това е мощен тласък към сивия сектор, изтъкна още председателят на АИКБ.

Васил Велев е на мнение, че реформа, при която работниците трябва да плащат своите осигуровки, би ограничила сивия сектор и тя била от полза за работниците, защото ще бъде съпроводена с такова увеличение на брутните заплати, че нетният доход в никакъв случай да не пострада.

Той обаче поясни, че тогава ще има по-голям размер на болнични и по-голям размер на помощи при безработица.

По думите му, за да се постигне ръст на заплатите трябва да се подобри бизнес средата и да има повече инвестиции, а към момента те вървят надолу.

“Необходима е коренна промяна в бизнес средата – промяна на законите, за да се прави по-лесно бизнес, а не в полза на администрацията. Нещата могат да се оптимизират, ако администрацията се съкрати. Статистиката сочи, че неработещите се увеличават, а администрацията расте. В това няма логика“, допълни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Велев направи и прогноза за възстановяването на България от кризата.

“Очакваме в средата на 2022 г. да достигнем предкризисните равнища. В индустрията вече имаме ръстове, но при отрасли като туризма нещата ще се възстановяват по-бавно“, смята още специалистът.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *