Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас
Един от централните булеварди в Париж, както и една от най-известните улици на планетата – “Шанз-Елизе”, често наричан и най-красивото авеню в света, без съмнение е една от основните туристически атракции във френската столица. 
Снимка: PCA-STREAM

Сега кметът на града Ан Идалго има план за обновяване на “Шанз-Елизе” на стойност от около 250 млн. евро, за да може да помогне за възстановяването на неговата красота и репутация.

Студиото за архитектура и градоустройство PCA-STREAM е създало проект за “необикновена градина”, който включва едва половината от пространството за автомобили, като идеята е за много повече зелени площи и пешеходни пространства.

Снимка: PCA-STREAM

Става въпрос за промяна в цялостната визия на района, което ще доведе до намаляване на дискомфорта от шума, топлината и трафика. А също  подобряване на комфорта с повишаване качеството на въздуха, зелените площи и пешеходните пространства, казват от PCA-STREAM за решението си да ограничат автомобилния трафик.

Снимка: PCA-STREAM

До тези дизайнерски решения, свързани с приоритизирането на зелените и пешеходни пространства, се стигна благодарение на конкретизация на проект, лансиран от “Комитета на “Шанз-Елизе” през 2018 г., така че булевардът да бъде модернизиран, да се премахне стреса и парижани да бъдат насърчени да се върнат обратно.

Въпреки комитета и широкото желание за модернизиране на “Шанз-Елизе”, такъв голям проект с дължина от близо 2 км не може да бъде завършен до Летните олимпийски игри през 2024 г., планирани да се проведат в Париж. От градската управа се надява, че ще бъде напълно модернизирани до 2030 г. съгласно плана на PCA-STREAM.

Снимка: PCA-STREAM

“Той винаги е бил предназначен за хората и не трябва да бъде просто луксозно авеню”, заявявa aрх. Филип Чимбарета от PCA-STREAM обобщава важна мисия за редизайн на “Шанз-Елизe”.

Източник: ladyzone.bg

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *