Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Камарата на депутатите на Мексико одобри законопроект за легализиране на канабиса за развлечение, медицинска и научна употреба, съобщават от “Ройтерс” и ДПА, предаде news.bg.

Държавата е с още една стъпка по-близо до създаването на един от най-големите пазари в света.

Проектозаконът е подкрепян от администрацията на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор. Бележи големи промени в страната, раздирана от конфликти и насилие между враждуващи наркокартели.

316 срещу 127 конгресмени гласуваха в подкрепа на законопроекта. Сега трябва да бъде разгледан и одобрен в Сената.

Проектът бе одобрен от Сената през ноември, но долната камара направи някои поправки, които трябва да минат и в горната камара.

Предложеният закон ще позволи пет вида разрешителни за отглеждане, продажба, проучване и износ/внос на марихуана. Само хората на възраст над 18 г. и с разрешително ще могат да отглеждат, носят и употребяват. Пълнолетните ще могат да носят до 28 грама марихуана.

Правителството смята, че декриминализирането на канабиса и други наркотици може да помогне в борбата с влиятелните наркокартерли в Мексико.

Новият закон ще сложи край на повече от 100 г. забрана в Мексико.

През 2019 г. Върховният съд на Мексико постанови, че пълната забрана за употреба на марихуана за развлечение е противоконституционна, като поясни, че всички пълнолетни имат право да решат как да се забавляват. Но съдът подчерта, че това право не е абсолютно и определени наркотици трябва да се регулират.

В края на 2013 г. Уругвай стана първата страна в света, легализирала производството и продажбата на марихуана. Аржентина, Чили, Колумбия и Перу разрешиха канабиса за медицински цели.

През 2018 г. Канада също легализира марихуана. Няколко американски щата декриминализираха лекия наркотик.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *