Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Роденият в пловдивското село Поповица бригаден генерал Стефан Янев е един от фаворитите за премиер в евентуално служебно правителство. А такова се очертава все по-реално с оглед на събитията в новия парламент. 

Новината се понесе в кулоарите на Народното събрание вчера и била потвърдена пред „Марица“ и от двете страни на залата.

61-годишният Стефан Янев е военен от кариерата и настоящ секретар на президента по въпросите на сигурността и отбраната. Той беше вицепремиер и военен министър в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков, излъчен също от Румен Радев.

13 години трупа командирски опит в днешния артилерийски полк в Асеновград, преди да започне работа в Министерството на отбраната, където оглавява две дирекции. Бил е военно аташе в САЩ, има опит като специалист в Центъра за борба с тероризма на НАТО в Анкара, както и в управлението на Алианса в Монс, Белгия. Завършил е Националния университет по отбраната на САЩ във Вашингтон. 

Кандидатурата на Янев дава ясни сигнали – първо, и служебното правителство ще е прозападно ориентирано. Второ, ще има засилен контрол върху службите, които да гарантират честността на изборите.

До служебния кабинет остават още два опита, след като оглавяваният от Даниел Митов проектокабинет на ГЕРБ и СДС вчера не получи никаква подкрепа от другите партии. 

Лидерът на ИТН Тошко Йорданов пък се изпусна от трибуната, случайно, или по-скоро не, ще се стигне до връчването на мандат на трета политическа сила. Явно намеквайки, че Слави Трифонов няма да приеме отговорността за съставяне на кабинет. 

Звучи почти нереално трета сила да състави правителство, а и такива амбиции засега изявиха само от коалицията “Изправи се! Мутри, вън!”.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *