Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

На около 70 мили източно от Москва преди десетилетия, по време на Студената война, съветски учени изследвали биологични оръжия в тайна фабрика във Волгински. Сега тази сграда вече не е толкова секретна и се използва за масовото производство на ваксината “Спутник V”.
 

Тайната база е дом на Generium Pharmaceutical, а CNN получава изключителен достъп до нея. Целта й е да увеличи производството на ваксината срещу COVID-19. Огромният високотехнологичен комплекс е един от седемте нови производствени центъра в цялата страна, пише Dnes.bg.

Всяка стъпка от производствения процес трябва да бъде внимателно проектирана и калибрирана, включително огромните системи за филтриране на вода, за масово производство на чисто новата ваксина.

“По принцип процесът на производство беше добре усвоен в малък лабораторен мащаб, но превръщането му в голям промишлен мащаб е друга вселена”, каза Дмитрий Потеряев, главен научен директор в Generium пред CNN.

“Не можете просто да преминете от един литър биореактор към 100 литра или 1000 или 1 тон биореактор. Всеки процес е различен, кислородът е различен, балансът на масата е различен”, обяснява той. 

По думите му тези проблеми са били преодолени преди няколко месеца и сега фабриката е готова да увеличи производството си още повече.

“Сега ние произвеждаме няколко милиона дози всеки месец и се надяваме да достигнем до още по-голямо количество, може би около 10 или 20 милиона на месец”, казва Потеряев.

В кавернозни хладилници с температури, дори по-студени от мразовитата руска зима, флаконите със “Спутник V” седят опаковани в щайги и очакват разпространение. Всеки флакон има свой уникален QR код, така че може да бъде проследен до отделни пациенти, независимо къде по света се намират.

Ваксината се е превърнала в една от най-поръчаните в света, като поне 30 държави, от Аржентина до Филипините, са подписали договори за близо 2,5 милиарда дози досега, според данни на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF), който отговаря за глобално производство и разпространение на ваксината.

Колебливост у дома

Но докато светът разчита на “Спутник V”, търсенето сред руснаците на ваксината е далеч от ентусиазирано.

Русия е една от държавите с най-висок брой инфекции от COVID-19 в света – повече от 4,1 милиона случая. Но има и едно от най-високите нива на недоверие във ваксината в света. Едно скорошно проучване на общественото мнение, публикувано от независимия център “Левада”, показва, че само 38% от руснаците са готови да бъдат ваксинирани.

По-рано този месец един от ключовите учени, които стоят зад разработването на ваксината, заяви, че около 2,2 милиона души – по-малко от 2% от руското население – са получили поне първата доза от препарата.

“Спутник V” бе първата ваксина срещу COVID-19, която беше одобрена за употреба миналия август, дори преди да са приключили мащабните опити при хора. Имаше ранен скептицизъм относно препарата, който взе името си от първия сателит в света, изстрелян от Съветския съюз през 1957 г., стартиращ космическата надпревара със Съединените щати.

Критиците казват, че “ваксината на Путин” е създадена, за да бъде поредната първа в глобална надпревара, която да прожектира мощта на Кремъл, независимо колко ефективна или безопасна е тя.

Но резултатите от мащабни опити при хора, публикувани и рецензирани в престижното медицинско списание Lancet по-рано този месец, показаха впечатляващата ефективност от 91,6% за ваксината. 

И все пак конспиративните теории срещу ваксината се разрастват в интернет и достигат до милиони хора в Русия, според мониторинговите групи.

Александър Архипова, социален антрополог в държавен университет, известен като RANEPA, заяви пред CNN, че много руснаци имат културна склонност да не се доверяват на лечебното заведение, което се разглежда като контролиращ орган на правителството, който се намесва в личния живот на хората.

Друга причина за съмнение може да е, че докато президентът Владимир Путин каза, че дъщеря му е била ваксинирана, той все още не е приел дори първата доза.  Кремъл отхвърля въпросите защо, казвайки, че Путин все пак планира да се ваксинира, а когато това се случи, нацията ще бъде информирана.

Но в страна, в която много хора очакват “Силния човек на Кремъл” да е първи на опашката, въздържанието му от фронта на “Спутник V” е забележително и обезсърчително.

Всички възрастни без основни здравословни проблеми в Русия вече имат право на безплатна ваксинация. Но напредъкът в Москва е болезнено бавен. В град с повече от 12 милиона души до момента са ваксинирани по-малко от 600 000, според кмета Сергей Собянин.

И така, натискът за увеличаване на броя на ваксинираните хора продължава.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *