Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

ри въвеждането на имунизационен сертификат за пътувания трябва да се намери технологично решение на конфликт между две базисни ценности – правото на здравословен живот и правото на придвижване. Това обяви Здравко Попов, философ, дипломат, президент на Институт за публична политика, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков. “Ваксинираните ще започнат да акумулират привилегии и предимства за разлика от не ваксинираните и това поражда този конфликт“, смята гостът.

Това ще породи много сериозен конфликт между права и ценности, убеден е той.

По думите му има държави, които се държат много консервативно по отношение на ваксинационните паспорти, например Гърия, други са по-либерални. Консервативното и либералното се срещат на терена на ваксинациите, каза още гостът.

Според него, ако това се превърне в норма, може да се отрази върху бизнеса и ще създаде проблеми на работодатели и служители.

“Проблемът не е медицински, а по-скоро политически…Моето допускане е, че ще трябва да има една база данни, която да показва процеса на ваксинации и персонификацията на ваксинацията. Въпросът е как ще бъде експлоатирана тази информация и как ще бъдат наложени регулации въз основа на тези данни“, каза Попов.

Глобализацията е поставена под голям въпрос, допълни той и попита: “Дали тя няма да получи силен удар от тези дискриминации, които ще възникнат върху данните за ваксинациите?”.

По думите на Попов е необходимо да се преформулира дневния ред „на взаимодействието и партньорството между Европа и САЩ по всички въпроси за света“. “Това идва след обръщението на Джо Байдън на конференцията по сигурността в Мюнхен, където той ясно декларира това, че иска да възстанови отново значимостта, капацитета и силата на НАТО, който е най-важният инструмент в трансатлантическото сътрудничество“.  

„Интересното сега е дали САЩ едновременно ще тръгне към тежка конфронтация и срещу Русия, и срещу Китай, или ще използва тактиките на Кисинджър – да работи с единия срещу другия или ще поддържа противоречие между тях“, заяви Попов.

“От една страна Европа има икономическа нужда от Китай, но от друга стана стоят геополитическите интереси за сътрудничество със САЩ. Това кара европейците да са много раздвоени между геополитически и икономически интереси и те ще търсят формули който да удовлетворят и двата вида интереси”, смята той.

Проблемите в последния съвет на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз са свързани с тези ключови играчи – не само Русия и Китай, но и Иран, обясни гостът Bloomberg TV Bulgaria.

“Обсъдено бе дали може да се продължи сътрудничество при положение, че тази пауза, след като САЩ се оттеглиха от ядрената сделка, показа, че когато Иран бъде освободен от някои санкции започва да разширява своите интереси в ядрената сфера и сега интересното е дали САЩ ще може да се върне в сделката и при какви условия“, каза още Попов.

Той коментира и втвърдяване на ядрата в Южна и Централна Европа, като заяви, че се говори за разпадане на шенгенското пространство и „все повече и повече има някакво вторачване във възможностите на националните държави и дали те няма да са по-далновидни, ако те си възстановят суверенитета и имат собствена съдба различна от тази на  съседите си“.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *