Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

„Неправилно е да се говори за смесване на мутациите. Това са различни варианти на вируса в различни части на света”, обясни в ефира на „Здравей, България” по NOVA д-р Велислава Петрова – вирусолог и здравен консултант към ООН.

„Това, че се вижда една и съща мутация в тези различни варианти на вируса, е тип еволюция, която показва, че отговаря на един и същи тип селекция. Тоест на това, че му влияе нещо, което го кара да мутира точно в тези части на генома си. Обикновено това нещо е или имунната ни система, или опитът на вируса по-лесно да влиза в клетките ни, за да може да инфектира по-лесно. Това са еволюционни процеси, които нормално се случват, когато една инфекция се разраства. Не може да говорим за смесване, а по-скоро конвейерна еволюция”, обясни тя.

Дали това ще доведе до факта, че по-младите хора се инфектират по-лесно, все още не е ясно. Такива твърдения имало за британския щам, но това може да се дължи на по-трансмисивните му свойства – че се предава по-лесно и заразява повече хора.

„Като се гледа ретроспективно, новият щам във Великобритания се е появил някъде през септември-октомври. И до декември е изместил основния вариант. Случай от град в Бразилия показва, че преболедували при първата вълна, могат да се заразят отново с местния щам. Там при първата вълна бяха заразени над 75% от населението, а сега случаите отново нарастват. Все още не е ясна причината за това – дали имунитетът на хората отслабва, или новият вариант избягва предишния имунитет ”, обясни д-р Петрова.

Положителното, според нея, е, че всички производители на ваксини са започнали проучвания дали препаратите показват ефективност срещу новите щамове. Вирусологът подчерта, че ваксините работят, но в по-малък процент ефективност. Относно ситуацията в България и мерките в страната, д-р Петрова смята, че се действа според ситуацията. Тя е на мнение, че мерките, които работят, трябва да бъдат продължени, а вирусът – да бъде ограничаван по всеки възможен начин.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *