Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Източник: Монитор

Превозването на болни или ранени само с лиценз

Вкарват в регистър частните линейки за превози на болни и ранени, които са извън обхвата на Спешната помощ. Това предлагат депутати от „Обединени патриоти“ с промени в Закона за автомобилните превози.

Вносителите искат лиценз и удостоверение за регистрация да не се изискват за превоз на лица с увреждания или намалена подвижност. Такъв лиценз вече ще се изисква за болни или ранени.

Промените са в ход, след като измамници откриха ниша да печелят по време на пандемия.

Т.нар. копърки има не само сред такситата, а и при линейките.

Превозните средства  ще трябва да се обозначават с наименованието на лицето, телефонния номер за приемане на заявки за извършване на дейността. Специалните превозни средства нямат право да използват външен дизайн, специфична окраска, маркировка и опознавателни знаци, които се ползват от центровете за Спешна медицинска помощ.

Предложението предвижда въвеждане на задължителни застраховки и изисквания за финансова стабилност. Изпълнителна агенция ”Автомобилна администрация“ ще води и поддържа регистър на лицата, извършващи превози на болни и ранени лица.

В мотивите вносителите Валери Симеонов и група народни представители са записали, че в България все още няма наредба, регулираща превоза на болни и ранени лица, извършван от линейки, извън обхвата на спешната помощ. В момента е

регулирана само спешната помощ,

като всички останали „линейки“ извън системата за спешна помощ нямат право да извършват спешна помощ, но извършват медицински транспорт без никаква регулация.

Същевременно българските граждани в критична за здравето си ситуация могат да станат жертви на предлаганата „услуга“. Проверка установи, че в Интернет съществуват над 100 сайта от сивия сектор.

Според вносителите липсва отговорност по отношение на гражданите, като се злоупотребявало предимно с възрастните хора. При нужда от специализиран превоз или спешна помощ гражданите получават некачествена услуга от лица с немедицинско образование, без нужната квалификация и без да имат право да извършват спешна помощ.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *