Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Снимка: Труд

Най-бързо нарастват средствата в големите депозити.

Парите на заможните нарастват най-бързо

Депозитите на граждани с над 1 млн. лв. в тях достигнаха рекорд

Хората спестиха 5,4 млрд. лв. за година

Всеки ден в страната се появява по още един човек с над 1 млн. лв. на депозит в банка. През последното тримесечие на 2020 г. влоговете на граждани с над 1 млн. лв. в тях са нараснали с 110 броя, показват данните на БНБ. Така в края на годината милионерските депозити достигат абсолютен рекорд от 1180 броя.

За първи път общата сума на спестяванията в депозитите на граждани с над 1 млн. лв. във всеки от тях надминава 3 млрд. лв. Парите на заможните българи в банките се увеличават най-бързо. Само през последното тримесечие на миналата година общата сума на парите в милионерските депозити нараства с близо 15%. За година натрупаните средства в тези влогове се увеличават с над 21%, или с близо 530 млн. лв. Явно заради пандемията заможните българи са ограничили луксозните си покупки и екскурзии, което води до ръст на парите им в банките.

Увеличават се средствата и в по-малките депозити на граждани. За година спестяванията на домакинствата в банките нарастват с 5,396 млрд. лв., или с 9,7%, показват данните на БНБ. На второ място по ръст след милионерските депозити, са влоговете на граждани със суми между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. За година те нарастват със 17% и достигат 2106 броя. А общата сума в тях се увеличава с 16%.

На следващите места по ръст с много близък резултат са влоговете със суми от 100 хил. до 200 хил. лв. и със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. Броят и общата сума в тези депозити нарастват с над 12% за година. Колкото по-малки са депозитите, толкова по-малко е увеличението на средствата в тях в рамките на година.

Само при най-малките влогове на граждани със суми до 1000 лв. има спад. За година те намаляват с 423 хил. броя, а общата сума в тях се свива с 28 млн. лв. Това може да се дължи на обединяването на няколко депозита в един по-голям. Но освен това много хора са принудени да изтеглят малкото си спестявания, за да закърпят семейния бюджет.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *