Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Минималната работна заплата у нас през 2025 г. е напълно възможно да бъде в размер на 600 евро. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров според направени отчети от експертите на профсъюза по време на среща с представители на ПП ГЕРБ, предаде репортер на Novini.bg

,,Минималната заплата обикновено е с позитивно салдо, но като цяло разходите за заплати при 12-проценто увеличение ще бъдат от порядъка на 1,5 млрд. лева. Това е постижимо и необходимо. Целта е през 2025 България да постигне 67% по всичко – компенсация на наетите лица, БВП на глава от населението. А минималната заплата да бъде около 600 евро”, каза той.

По този начин в България няма да има работещи бедни, ако това се направи. Така трудът ще се отплаща, т.е. българинът да има доход и да може да посреща разходите в едно тричленно домакинство, допълни Димитров и посочи, че у нас в момента около 500 хил. души са работещи бедни.

,,През последните 12 години, от 2008 година до 2020 година, имаме над два пъти увеличение на нетния размер на средната работна заплата. Защо нетният? Тези, които наблюдават нашата тема, знаят, че ние изчисляваме всяко тримесечие необходимите средства за издръжка на едно четиричленно домакинство и в тази кошница трябва да влязат две нетни заплати, за да могат да покрият тези средства. За последното тримесечие на миналата година 2 242 лв. бяха необходимите средства за издръжка на четиричленно домакинство, което прави нетно 1 271 лв. на двамата души, ако работят. Той не е толкова през 2020 г., но е 84% от тази сума, тоест 1065 лв.”, припомни Димитров.

Той допълни, че казано по друг начин това означава, че 15% не достигат, за да се достигне до заплата за издръжка на средните доходи в България. Той отбеляза още, че преди 12 години този процент е бил 44.

,,Необходимите средства за издръжка през 2008 г. са били 950 лв., а пък де факто са получавали 425 лв.”, посочи президентът на КНСБ.

,,За нас доходите са най-важният индикатор дали ние като синдикат успяваме да си вършим работата и дали властта, с която партнираме, и работодателите накрая ще се движат в една посока, конвергенция на доходите. Движението е нагоре както по отношение на необходимите средства за издръжка на едно домакинство, така и по отношение на средноевропейските нива, измерени през съответния паритет на покупателната способност”, каза още Пламен Димитров.

Вицеприемърът Томислав Дончев започна с поздрав към жените за 8 март и жените да бъдат освободени по-рано от работа на днешния ден.

В годините се е случвало да спорим, но постигнатото е факт. За четири години БВП е нарастнал с 1/4. За разлика от всичко останало, което се върти в публичното пространство с гръмки фрази, при нас не само е работено с месеци, но много е смятано. Няма нещо, за което да нямаме убеденост, че не може да бъде постигнато. Ние сме работещи момичета и момчета. Има една голяма политическа задача, която стои пред всички нас. Това е възстановяването на нормалния политически диалог – без крясъци и без обиди. В следващите години България ще е изправена пред огромни предизвикателства. Ако ние не сме способни, може да се окаже, че ще се спънем пред предизвикателствата и ще изпуснем възможностите. Не оспорвам на никого правото, който управлява, да бъде критикуван. Напротив, това е задължително. Пред България през следващите години имаме няколко основни теми. Първата е как излизаме от COVID кризата, каза Дончев.

,,България е в много особен момент. Ние все повече трябва да мислим за качеството на инвестициите. Ако само разширяваме мащабите, ние значима промяна няма да имаме. Аз не казвам, че шивашка фабрика е нещо лошо. Но приносът му към разтежа е минимален. Трябва да има икономическа трансформация. Образованието е много важно. Да можем да привличаме специалисти и в средното и във висшето образование. Да можем да произвеждаме кадри, които пазарът да търси. Разходите, които държава като публично финансиране ще нараснат в пъти. За бизнеса за иновации пет пъти. Всичко, което е започнато, ще дава ефект през следващите години. Не предвиждаме промяна на данъците”, поясни Дончев.

,,България е в много особен момент. Ние все повече трябва да мислим за качеството на инвестициите. Ако само разширяваме мащабите, ние значима промяна няма да имаме. Аз не казвам, че шивашка фабрика е нещо лошо. Но приносът му към разтежа е минимален. Трябва да има икономическа трансформация. Образованието е много важно. Да можем да привличаме специалисти и в средното и във висшето образование. Да можем да произвеждаме кадри, които пазарът да търси. Разходите, които държава като публично финансиране ще нараснат в пъти. За бизнеса за иновации пет пъти. Всичко, което е започнато, ще дава ефект през следващите години. Не предвиждаме промяна на данъците”, поясни Дончев

ГЕРБ предвижда 1000 евро да бъде средната работна заплата. Реформа в социалното подпомагане е необходима.  Подпомаане на средно 350 хил. семейства месечно. Работим по нов закон за насърчаване на заетостта. Да помогнем бързата преквалификация на около 300 хил. души. През следващите четири години почти 1,6 млн. души ще бъдата обучени за дигитални умения, поясни министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.  

,,Сегашният модел на данъчна система е доказан като работещ. Удвояване на данъците в условията на криза е неподходяща и неправилна мярка”, смята бившият финансов министър Владислав Горанов. 

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *