Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Паметникът на хан Кубрат в  украинското село Мала Перешчепина се възстановява, съобщават от външно министерство, предава Монитор. От МВнР уточняват поради обявения протест от политическа партия утре пред МВнР с твърденията, че дипломатическата ни служба бездейства по повод поругания паметник.

От ведомството напомнят, че вандалският акт срещу паметника бе извършен на 5 април 2021 г., а МВнР осъдило поругаването веднага – след като научи на следващия ден.

Министерството призовало компетентните украински институции да разкрият извършителите на тази хулиганска проява и да ги подведат под отговорност.

С осъдително изявление на 7 април 2021 г. излязло и МВнР на Украйна като уверило, че тази провокация няма да повлияе на развитието на приятелски отношения между Украйна и България, а самият паметник трябва да бъде възстановен във възможно най-кратки срокове.

Посолството ни в Украйна е в контакт с местните власти още от самото начало на случая и следи възстановяването на паметника, което започна веднага.

Консулът ни в Киев Тодор Бончев разговарял днес с разследващия полицай по делото за разрушаването на паметника на хан Кубрат – Виталий Головко.

Той е получил потвърждение, че паметникът е частично възстановен. Възпоменателната стела е вдигната, иманярският изкоп е запълнен. Мястото около стелата е подравнено и се очаква бетониране. По повод разследването Виталий Головко е споделил, че към момента извършителите не са установени и работата по намирането им продължава. Работи се по различни версии за деянието, основната от които е иманярство.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *