Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Новоразработен тест за коронавирус с форма на близалка се въвежда в някои от австрийските детски градини като алтернатива за прохождащи деца, които не харесват много тампони в гърлото или носа, съобщи агенция БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Децата – малко срамежливи – се наредиха в една детска градина във Виена тази седмица, за да бъдат тествани, като упражнението беше отворено за медиите.

Въпреки че децата са освободени от много вирусни мерки, има опасения, че с отварянето на училищата и детските градини по-заразният вариант, който се появи във Великобритания и е доминиращ в няколко страни от ЕС, може да се разпространи по-широко сред младите хора и децата.

Това може да допринесе за нов скок на случаите и да застраши напредъка с кампаниите за ваксиниране.

За да “следи инфекциите” и да предложи “разумна алтернатива на други възможности за тестване”, австрийската провинция Бургенланд вече е поръчала 35 000 теста като близалки, каза говорител на регионалното правителство пред Франс прес.

Това следва успеха на пилотен проект с деца в някои детски градини и дневни центрове.

До родителите са изпратени писма, в които се информира, че провинция Бургенланд ще предоставя на всяко дете три безплатни теста на седмица.

Инструкциите гласят, както следва: „Поставете теста в устата, смучете 90 секунди, потопете теста в контейнера, изчакайте 15 минути, проверете резултата. След първоначалното разочарование, че на тестовете липсват ярките цветове и сладкият вкус на истинска близалка, вместо да приличат на „извънгабаритен памучен тампон“, бащата и графичният дизайнер Доминик Кротчек казва, че неговото тригодишно дете вече приема добре тестовете.

“Това е безпроблемно – току-що го направихме отново и работи добре”, каза Кротчек пред AФП. „Мисля, че има смисъл да имаме по-строг контрол в образователния сектор“, каза той.

Тестовете са измислени от Мануела Фьодингер, която ръководи лабораторията във виенската болница „Кайзер Франц-Йозеф” и е призната за пионер в лесен за използване тест за гаргара, който сега е широко използван в нацията от 8,9 милиона.

Когато миналата година градът Виена призна нейното изобретение, кметът на Виена попита какво може да се направи, за да се тестват малки деца, а Фодингер отговори: “Имам идея и за това.”

Във Виена Фьодингер сега провежда проучване с деца на възраст между една и шест години в пет детски градини, за да покаже колко точни са резултатите от тестовете и да помогне да се реши дали тестовете- близалки могат да се използват по-широко.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *