Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

В Гърция лекарите са регистрирали пет случая на проявление на сериозни нежелани реакции след ваксинация срещу COVID-19. Това обяви по време на пресконференция Мария Теодориду, която е председател на Националната комисия по ваксинация и професор по педиатрия.

“Имаше пет случая на сериозни нежелани реакции, свързани с анафилактична реакция, те бяха ефективно излекувани. И още един случай, за който няма окончателна документация за връзката му с ваксинацията”, уточни лекарката, цитирана от “Новости”, предава News.bg.

Ваксинирането в Гърция започна на 27 декември, като медиците направиха над 730 хиляди ваксинации с препарати на фармацевтивтичните компании Pfizer, Moderna и AstraZeneca. По думите на Теодориду резултатите в Гърция “напълно съответстват на световните научни данни”.

От своя страна генералният секретар на службата за първична медико-санитарна помощ на странатаа Мариос Темистокъл отбеляза, че Гърция надминава средния показател за обхвата на ваксинацията в ЕС.

“Напоследък се наблюдава тенденция към увеличаване на записванията за ваксинация. В момента броят на записванията е 1,42 милиона имунизации: 600 хиляди за първата доза и 820 хиляди за втората доза”, каза Темистокъл.

По думите му за март жителите вече са направили 720 хиляди записвания за прием. Скоро ваксиналните центрове ще получат 112 000 дози от Pfizer, по-рано са били доставени 24 000 дози от Moderna и 90 000 дози от AstraZeneca.

В началото на февруари швейцарският регулатор на пазара на лекарства Swissmedic съобщи за 63 случая на нежелани реакции, за които се предполага, че са причинени от ваксина срещу коронавируса SARS-CoV-2, като шестима души са починали. В изявление федералната служба за обществено здравеопазване в страната заяви, че никой от тях все още не говори за проблеми с безопасността на препаратите.

В Нидерландия най-малко 15 възрастни хорпа са починали след ваксинация, а 25 души са претърпели анафилактичен шок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *