Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Служители на Националния център по заразни и паразтини болести излязоха с отворено писмо до институциите за връщането на проф. Тодор Кантарджиев, разкрива Монитор.

Писмото е изпратено до здравният министър Стойчо Кацаров, президентът Румен Радев, служебният премиер Стефан Янев и политическите парти

В документа, те изтъкват, че работещите в Националния център по заразни и паразитни болести изпитват дълбоко възмущение, недоумение и несъгласие с неочакваното освобождаване на директора. Според тях отсъствието на проф. д-р Кантарджиев, несъмнено щеяло да доведе до затруднение в изпълнението на редица ключови национални и международни ангажименти на НЦЗПБ. Ще бъде забавено и изграждането на единствения по рода си Център за компетентност в областта на инфекциите и имунитета, както и на десетки научно-изследователски проекти, пише още в отвореното писмо.

Протестиращите служители са категорични, че е грозен начинът, по който е отстранен проф. Кантарджиев.

„Дълбоко оскърбени сме от обяснението, че няма незаменими хора! Не! Проф. д-р Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител и организатор. За девет години като директор той изгради новия облик на НЦЗПБ. Превърна го в жив организъм“, пишат учените. Те подчертават, че овладяването на пандемията в настоящия момент се дължи до голяма степен на неговите изпреварващи решения, разумни съвети и навременни действия. „НЦЗПБ е семейството на проф. д-р Кантарджиев, за което той живее повече от 30 години, влагайки цялото си време, душа и сърце. Освобождаването му от поста е ненавременно, неадекватно и неконструктивно.“, констатират служителите на Центъра. Според тях уволнението му е неоснователно, маскирано като законно пенсиониране, е опит за намесване на политиката в една надпартийна научна и академична институция!

Несъгласие с неочакваното освобождаване на проф. Тодор Кантарджиев изразиха и от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. От организацията изтъкват, че в 21 век, когато се разчита на висока експертиза, доказани професионални качества и добра работоспособност, възрастта не е порок

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *