Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

На 7 дневна база нещата не стоят толкова оптимистично. Средната заболяемост е 216 на тази база.

Но в цяла Европа и в света отчитането става на 14 дневна база, така че имаме още седмица, за да се прецени. Това обяви по време на брифинг в Министерски съвет председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Последните 3 дни има признаци за експоненциалност на нарастване на случаите с 26% е увеличението от миналия четвъртък, добави той.

“Смъртността бележи спад със 7% и сега е 7,1 на 100 хил. души. Преди две седмици беше 8,5 на 100 хил. души”, каза проф Мутафчийски.

“47% са заетите легла, има неравномерност в заетостта. Пълнят се болниците от пациенти, които са се самонасочили. Наблюдава се изчерпване на леглата във ВМА, “Пирогов” и Окръжна болница, но в другите болници има места”, заяви генерала. 

51% е заетостта на интензивните отделения има ръст повече от 10%, каза още той.

По думите му 12 300 души са ваксинирани във ВМА от началото на ваксинационната кампания.

От своя страна здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че временно ще бъдат преустановени зелените коридори заради липсата на ваксини.

“Очакваме доставка в събота. Бяхме посъветвани да държим връзка с шофьорите на камионите. Поели сме ангажимент към общопрактикуващите лекари те да получат 50% от тази доставка. Очаквам нещата да се нагодят. Намалените дози по месеци са такива, че представляват 40 % от количествата, които сме поискали”, заяви проф. Ангелов.

По думите му светлината в тунела е ваксината на Янсен, която очаква съвсем скоро одобрение.

“Към момента за ден-два ще имаме затруднения. За днес имаме 35 000 ваксини разпределени в страната, т.е. като дойдат ваксините в събота, се надявам да задържим този темп”.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *