Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Двайсет настоящи и бивши полицаи от Франкфурт са заподозрени, че са разпространявали в дискусионни форуми неонацистка пропаганда. Това съобщи днес прокуратурата, разследваща случая от април, предаде Франс прес.

Полицията обискира днес жилищата на шестима от тези служители в специалните сили на градската полиция. Разследването тръгнало от 38-годишен полицай, заподозрян, че притежава и разпространява изображения с педофилски характер. Следователите открили в телефона му контактни данни на форуми, в които полицаи си разменяли неонацистка пропаганда. В тях участвали от 2016 до 2019 г. 19 франкфуртски спецполицаи и един бивш служител на реда.

Трима от групата са заподозрени и във възпрепятстване на правосъдието. Като началници на останалите 17 те не докладвали за предполагаемите им действия, както били задължени по служба. Деветнайсетте действащи полицаи са отстранени временно от служба и се очаква да бъдат изправени на съд. Редица подобни скандали разтърсиха през последните месеци германската полиция, както и армията, отбелязва АФП.

В най-населената провинция Северен Рейн-Вестфалия трийсетина полицаи, отстранени по-късно от служба, си разменяли чрез мобилното приложение WhatsApp снимки на Хитлер, на пречупени кръстове и знамена от епохата на Третия райх, също и монтаж, показващ бежанец в газова камера от концлагер, предаде БТА.

Подобна група била разбита през септември в Берлин. А миналото лято компютър на полицията в провинция Хесен бил използван, за да се търсят личните данни на хора, заплашвани впоследствие със смърт. Явна връзка има между крайната десница и част от полицията в Германия. В парламентарната група на партия “Алтернатива за Германия” има най-много полицаи – 5 от общо 89-те й членове, добавя агенцията.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *