Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Хората с хронични сърдечно-съдови заболявания са сред по-рисковите пациенти, ако се заразят с Covid-19. Силно препоръчително е те да се ваксинират. Това изтъкна пред Радио София доц. д-р Кирил Карамфилов, началник на Отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница.

Той не скри задоволството си от ускоряване на темпото, с което през последните дни се провежда имунизацията в България.

Данните за трите ваксини, които се прилагат у нас, показват добра ефективност. Включително и за векторната, за която първоначално имаше колебание дали да се прилага на по-възрастни хора. Въпреки някои специфики, големи, съществени разлики в ефективността няма.

Във връзка с ваксинирането доц. Карамфилов не препоръчва да се пият антиалергични препарати, но хората с установена непоносимост към някои вещества, трябва да го кажат преди поставянето на препарата.

Специалистът посъветва преди имунизация хората да си направят тест за антитела, защото някои хора са преболедували без да разберат. Така ще разберат своя имунен статус. Ако сте около и над горната граница, имате гарантирана защита за три месеца. Ако не ви плашат опашките, можете да се ваксинирате и без изчакване.

Доц. Карамфилов призова, ако човек има хронично заболяване, да не го омаловажава заради страха от Covid-19.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *