Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

До два-три месеца децата над 6 г. у нас ще могат също да бъдат имунизирани. Това каза пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Скоро се очаква решение на европейско ниво. В рамките на седмица-две ЕМА ще приеме промяна в кратката характеристика първо на ваксината на „Пфайзер“, покъсно и на „Модерна“. От вчера в САЩ се взе решение децата на възраст между 12 и 15 г. да се имунизират. В момента вървят масово клинични проучвания в много страни и за възрастта от 6 до 12 г.”, поясни Кунчев.

По думите му е много вероятно да има нова вълна на коронавируса, но изрази надежда тя да не е през летния сезон. „Много се надявам и да има нови изненади, дължащи се на нови варианти на вируса, те да бъдат в есенния сезон и да имаме спокойно лято“, допълни Кунчев. Той заяви, че общопрактикуващите лекари ще разполагат с всички видове ваксини.

„Досега „зелените коридори“ бяха зависими от доставките на ваксини, които пристигат в страната. В момента с тези количества имаме възможност да работим по всички канали“, обясни той. „Засега личните лекари единствено не работят с препарата на „Янсен“, защото количествата са много малки и я насочваме към групи, които искаме бързо да бъдат имунизирани. Става въпрос за туристическия бранш“, поясни главният държавен здравен инспектор. По думите му интересът към ваксината на „АстраЗенека“ рязко е спаднал почти до нула за нови ваксинации. „Ако не се реши бързо на кого ще се дават останалите ваксини и по какъв начин, можем да похабим ваксини, което е жалко“, допълни той.

На въпрос възможно ли е случващото се в Индия да ни сполети и нас Кунчев заяви, че това е малко вероятно. „Там влияят доста други фактори. Огромният проблем там е, че хората не получават никаква медицинска помощ. Ситуацията преля в Непал, Шри Ланка, Бангладеш и на Малдивите, което значи, че трябва да допълним списъка от забранените страни“, каза Кунчев. По думите му индийският щам неминуемо ще влезе в Европа.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *