Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Откриването на звезди на ръба на древна галактика хвърлят нова светлина върху тъмната материя и дава улики за възможен ранен случай на галактически канибализъм, коментират учени, цитирани от “Гардиън”.

Тукана II е галактика джудже на около 163 000 светлинни години от Земята и се смята, че е остатък от формирането на най-ранните галактики във Вселената. Вече е известно, че съдържа древни звезди, включително някои с много ниско съдържание на метал, което показва, че те са се образували малко след Големия взрив.

Сега изследователите казват, че са открили звезди далеч от центъра на Тукана II, разкривайки, че галактиката е по-голяма, отколкото се е смятало досега и предлага нови улики за нейното формиране.

В списанието Nature Astronomy, изследователи от Обединеното кралство, САЩ и Австралия съобщават как са идентифицирали звездите, като са използвали изображения, заснети от телескопа SkyMapper на австралийския национален университет, заедно с данни от спътника Gaia, който проследява звездите в Млечния път.

Като цяло екипът успява да намери и проучи девет нови звезди, като почти удвоява броя на звездите, за които се знае, че са в Тукана II.

Най-важното е, че новооткритите звезди са на около 3000 светлинни години от центъра на галактиката, в сравнение с около 725 светлинни години за по-рано известните звезди и е установено, че имат още по-ниско съдържание на метал, което предполага, че са по-стари.

Екипът твърди, че една от възможностите е, че външните звезди може да са възникнали другаде, намеквайки, че Тукана II може да е резултат от сливането на две древни галактики – процес, за който се смята, че е настъпил в други, по-млади галактики и е предположено от симулации, че са се случили в древни галактики джуджета като Тукана II.

“Нашето откритие предоставя предварителни доказателства за такова поведение в ранните древни галактики, което показва, че тяхното формиране също може да е оформено от същите процеси”, пише екипа.

Екипът добавя, че е изненадващо да се намерят звезди толкова далеч от центъра на галактика с толкова малко звезди, а изследването на орбитите им изключва възможността тяхното положение да е от взаимодействие с други обекти.

Вместо това изследователите казват, че най-вероятното обяснение е, че звездите са на това място поради гравитационното привличане на самата галактика.

“За да се задържи тези звезди и да не бъдат привлечени от Млечния път, Тукана II трябва да е с много маса”, обяснява д-р Денис Еркал, автор на изследването от Университета в Съри.

Въпреки това, с толкова малко звезди в галактиката, това означава, че Тукана II ще трябва да съдържа около четири пъти повече тъмна материя, отколкото се смяташе досега.

Екипът допълва, че би било интересно да се разгледат по-подробно други древни галактики джуджета, за да се разбере дали и те имат звезди далеч от центъра си.

“За първи път успяваме да открием звезди толкова далеч от джудже и ще трябва да направим повече наблюдения на други джуджета, за да видим дали това е вярно като цяло или е специално само за Тукана II.”

Проф. Джъстин Рийд от Университета в Съри, който не е участвал в работата, коментира, че изследването потвърждава дългогодишна теория, според която такива миниатюрни галактики джуджета трябва да бъдат заобиколени от огромен, невидим “ореол” от тъмна материя.

“Това предполага, че настоящите ни идеи за това какво е тъмна материя са на прав път”, каза той. “Въпреки че все още не знаем от какво се състои тъмната материя, наблюдения като това ни приближават до отговор.”

Ханс-Валтер Рикс, директор на Института по астрономия “Макс Планк” в Хайделберг, коментира, че “това е превъзходен научен материал, което убедително показва, че в тази малка галактика има звезди, по-далеч от познатите досега.”

Но той предупреди, че предложеният сценарий на галактическия канибализъм в момента е само теория. “Пътят към предложените от резултатите последици за галактическия канибализъм в ранната Вселена изглежда правдоподобен и интригуващ, но не уникален или много убедителен”.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *