Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Темата за съчетаването на професионалния и личния живот, за която се водят дебати от около 15 години, става особено актуална във времето, когато дистанционната работа и обучение стават задължителни по принуда.

Преди броени дни Европейският парламент гласува резолюция, с която призовава да се приеме директива, специално посветена на правото на откъсване от работната среда на работниците, които използват цифрови инструменти, включително информационните и комуникационните технологии за служебни цели, предава БНР. 

Извън коронавирусната пандемия само 5% от работните места успяха да бъдат изведени от служебното място. В България няма никакви постижения по тази цел. „За тези години темата остана в сферата на удобно политическо говорене. Политиките на ЕС не дадоха съществени резултати, въпреки отделените фондове“, коментира пред Радио София д-р Асен Ангелов, дългогодишен експерт по социални политики.

По думите му работата от вкъщи постави служителя в положението да работи повече, да няма фиксирано работно време. С технологичните устройства сме постоянно на разположение за работодателя, колегите и за клиентите.

Формално поведението е и въпрос на лично решение, но работните въпроси, задачи и имейли достигат много лесно до нас и ние сме изкушени да реагираме.

Важен фактор за ефективната работа е ефективната и пълноценна почивка и ние трябва да си я даваме. Трябва и да ни бъде позволено да си я даваме, подчерта д-р Ангелов.

Не е случайно, че заради възможното „прегряване“ на домашното работно място, в някои фирми е въведено ограничение на времетраенето за дистанционна работа.

Според специалиста директива на ЕС по темата ще бъда адекватна реакция, дори предприета по спешност, защото е необходим такъв регламент – той ще се грижи за физическата и психическата кондиция на работника.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *