Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

“Винаги, когато се получи информация за такива сериозни и нежелани ефекти, е притеснително за лекаря. Очаква се да се получат информации за повече странични ефекти, когато ваксината навлезе масово в употреба. Това се касае за всички лекарствени продукти.” Това коментира проф. д-р Милена Станева, ръководител на Клиниката по ангиология в болница „Токуда“. Пред bTV тя коментира образуването на тромбози след ваксинация с препарата на АстраЗенека.

По думите й е трудно да се каже кое точно във ваксината предизвиква този страничен ефект.

“За съжаление в момента сме в такава ситуация – за малко време ваксината се приложи при изключително голям брой хора, така че е нормално да се чудим какво трябва да се направи. Ползите от ваксините обаче са по-големи, отколкото вредата. Това, което очаквам да се направи, е да се дефинира групата хора, при които ваксината на АстраЗенека не трябва да се прилага“, смята специалистът.

Според нея Европейската агенция по лекарствата трябва да излезе с препоръки коя точно група е застрашена и при коя група от населението да не се прилага тази ваксина.

До момента в ЕМА са докладвани общо 222 случая на тромбози и тромбоцитопении при над 34 милиона ваксинирани.

На въпрос безопасно ли е втората доза да е от другия вид ваксина, а именно иРНК, тя обясни, че в момента експерти работят именно върху това. Специалистът даде пример с Франция, където е взето решение на жените под 60 г., които са с първа доза от ваксината на АстраЗенека, да се слага втора доза от иРНК ваксината. В Англия пък е решено жените под 30-годишна възраст да не се ваксинират с оксфордския препарат.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *