Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас
„Ще се справим с пандемията, само ако предпазим най-уязвимите”.

Това заяви д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация в ефира на Нова ТВ.

„Единственият начин да се справим с тази епидемия в световен мащаб е приоритизирането. Да  започнем от най-уязвимите, групите, при които се очаква най-голяма смъртност. Само тогава можем да гарантираме, че общата смъртност ще намалее и всички ще се върнем на работа”, заяви той.

Медикът е на мнение, че е нечовешко хора, които са на първа линия, да бъдат лишени от ваксинация.

Според него причина за неясната позиция на властите относно ситуцията в Сандански е, че няма ясни разписани правила какво се прави при отказ от ваксинация.

„Истината е, че този казус е етичен и морален. Смятам, че е въпрос на разясняване на цялото общество. Ще трябва да направим своите избори и да докажем, че сме зряло общество и можем да предпазим най-слабите, а не се предреждаме на опашката”, заяви д-р Хасърджиев.

Той подчерта, че вече има случаи, при които след първоначално съгласие, медици се отказват от ваксинация. 

Д-р Хасърджиев смята, че това е тревожен факт и че тепърва ще има подобни откази.

„Факт е, че ваксината не издържа дълго време. Това е причината да се транспортира по специален начин. Друг е въпросът кога е извадена тази ваксина, как се е съхранявала и дали нашата система е подготвена за тази ваксинация. Факт е, че виждаме подобни случаи. По време на цялата коронакриза виждаме пропуските на нашата здравна система. Сега, по време на ваксинацията, отново ще наблюдаваме такива”, смята медикът.

Според него поставянето на ваксина от пиари на лечебни заведения е публичен гаф. Д-р Хасърджиев смята, че причина за пропуските при правилата за ваксинация идва и от липсата на мнение от гражданските и пациентските организации. 

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *