Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Парламентарните избори на Република България са все по-близо. Всеки ден биваме изненадани с нови и неочаквани политически решения, като разделянето на коалицията „Обединени патриоти“ и обявяване на нови коалиции. Правителството бе изправено пред една от най-тежките кризи в последните години, заради настъпването на пандемията.

Екипът на TRENDY NEWS се свърза с евродепутата и зам.-председател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки за коментар по актуалните теми и предстоящите избори. Вижте какво каза той пред медията ни:

Г-н Джамбазки, благодарим Ви за интервюто, което ще дадете пред Trendy News. Въпросите са свързани с предстоящите парламентарни избори в Република България. Коалицията Обединени патриоти оцеля почти 5 години. Понякога имаше раздори, понякога действаше в синхрон. Трудно ли беше взето решението за този „развод“ между ВМРО и НФСБ и какви са отношенията между двете партии в момента?
– Между ВМРО и НФСБ не е имало конкуренция и разминаване по общите ангажименти, затова не мисля, че точната дума е „развод“. Случвало се е да има различни позиции по определени теми, спорове, включително нападки, но за ВМРО винаги на първо място е било да бъдат изпълнени поетите ангажименти. И в крайна сметка важното е, че това се е случило.

Няма как, когато съществува една коалиции, винаги се налага да има компромиси, които страните трябва да правят, включително и понякога с идеи на някоя от партиите.

Решението е продиктувано и от дълго обмисляна и подготвяна политика на ВМРО за обединение и разрастване на патриотичния вот. Важно е да кажа, че преобладаващото мнение на Националния съвет на ВМРО е за самостоятелно явяване на предстоящите парламентарни избори, както беше на европейските избори през 2019 година и на местните такива същата година.

Какво ви накара да вземете крайното решение да се явите самостоятелно на тези избори и как оценявате шансовете на партията?
– Изборът на ВМРО да се яви самостоятелно на предстоящите парламентарни избори не е необмислено и емоционално решение. Той е плод на разговори и анализи вътре в партията, след които обединената позиция беше, че трябва да продължим напред самостоятелно, защото това е естественият ход на развитието ни като политическа партия.

Разбира се, основна цел остава да постигнем онова, което не успяхме да реализираме в пълна степен чрез досегашната коалиция – а именно едно обединение на широка патриотична основа и превръщане на патриотичния вот в решаващ за управлението на страната. Увереност ни дават изпълнените обещания, поети пред нашите избиратели, които няма как да останат подминати.

Това е една равносметка, че ВМРО успешно реализира управленската си програма и носи отговорността от поетите ангажименти при влизането в изпълнителната власт. За пример само мога да дам политиките, които ВМРО застъпва по македонския въпрос, от които не бихме отстъпили и които смятам, че болшинството българи очакват от нас.

С кого бихте се коалирали в следващото правителство?
-Въпросът е с много неизвестни, затова и отговорът само би чертал хипотези. На първо място – за ВМРО е важно да стане ясно кои ще бъдат субектите в следващия парламент.

Принципите са в основата на всички наши решения и са нещо, на което се основава цялата ни политика и всяко политическо решение. За нас е от първостепенно значение да не се допускат антибългарски партии като ДПС да влизат в управлението на страната. Категорично ние по никакъв начин няма да работим и да си партнираме с такива партии. И това винаги е била последователна наша позиция.

Другото важно нещо за ВМРО е партиите да намират консенсус по значими за страната и за гражданите теми. И за да не звучи като клише, като пример мога да дам защитата на националните интереси и “македонският въпрос”, както и категоричната позиция в защита на традиционните семейни ценности и противопоставянето на агресивната либерална пропаганда за еднополовите бракове.

Къде ще бъде насочена политиката на ВМРО, ако успее да влезе в следващия парламент, какви са основните цели на партията?
-Тя няма да бъде по-различна от политиката, която сме следвали през годините, включително и като част от управлението, тъй като ние винаги сме били последователни.

Затова и занапред ВМРО ще работи за отстояването и реализирането на важните за страната ни теми. Гледайки света днес, все повече трябва да мислим в перспектива. Отстояването на българската позиция в двустранните отношения с Република Северна Македония винаги ще бъде наш приоритет, тъй като това е и визия едновременно за бъдещето и за миналото на България.

Образованието, демографската криза, защитата на традиционните християнски ценности, повишаването на стандарта и доходите на българина, фокусът върху защитата на здравето, който 2020 година ни отправи като предизвикателство, сигурността на всеки един българин, независимо къде се намира той – това са все теми, които са важни за ВМРО и които по време на кампанията се надявам, че ще имаме възможност да обсъждаме с хората и да чуем и техния глас.

В последните дни една от горещите теми в телевизионните студиа е тази за еднополовите бракове. Ако партиите, които подкрепят ЛГБТ движението, влязат в парламента, ще успеят ли, според Вас, да направят поправки в законодателството и Конституцията, за да бъде това възможно и у нас?

– Това ще зависи от това колко голямо представителство ще имат и дали ще могат да наложат такива промени. Но по-важното тук е, че това не трябва да се допуска.

Не бива да се дава възможност на тези партии, които са жадни за власт, да променят начина, по който функционира нашето общество. Да съсипват традициите ни. Не бива да им позволяваме да решават те какво ще бъде семейството, как ще се дефинира бракът.

Г-н Джамбазки, като заместник-председател на ВМРО-БНД, все повече се говори, че ще повторите случилото се на местните избори и въпреки позицията си в ЕП, ще се кандидатирате за народен представител. Имате ли някакви нагласи, относно това?
– Всички важни решения ще бъдат внимателно обсъдени и ще се вземат с приближаването на изборната дата. Но ако визирате по някакъв начин това, че евентуално бих влязъл в несигурна битка, ще ви кажа да не се доверявате изцяло на социологическите проучвания, които понякога ни слагат извън сметките.

Всъщност, това почти винаги е било така – агенциите ни дават някакъв процент, който след самите избори скача почти двойно. На президентските избори, например, те “предвиждаха” 8,5%, а г-н Каракачанов взе 15%. На Евроизборите прогнозата бе за 4,2 %, а ВМРО взе 7,36 %. Така че ние сме уверени, че ВМРО ще бъде в парламента и след месец март.

Какъв беше най-големият успех на ВМРО в този кабинет и къде се провалихте?
– С риск да прозвуча нескромно, успехите на ВМРО в този кабинет не са никак малко. Мога дори да кажа, че са повече от неуспехите. Една от големите ни победи е блокирането на Истанбулската конвенция и битката ни с джендър-идеологията. Наред с това нашите депутати не се забъркаха в някакъв съществен скандал, а нашият председател, като министър н отбраната, подобри значително положението на българската армия.

Освен това ние изместихме ДПС от ролята на балансьор за властта и постигнахме влизането на патриотични формации в управлението на България. В областта на културата ВМРО успя да преименува 24-ти май на Ден на българската просвета и култура. Не на последно място бяхме безкрайно последователни и полезни за своята кауза, а именно – защитаване интересите на българите в Македония и като цяло зад граница, и защитата на българския интерес в Македония чрез т. нар. “вето” за влизането ѝ в ЕС.

Всъщност, то не е вето, а отлагане старта на преговорите.

Все повече партии вписват повече млади лица в своите листи. Да очакваме ли ВМРО да излезе с млада и разпознаваема сред обществото листа?
– И в момента в парламента ВМРО е представлявана от няколко млади политици, които се справят доста задоволително със задачите си. А нашата организация винаги е имала силни младежки структури и привлича може би най-будните и родолюбиви наши сънародници. Със сигурност в листата ни ще има и млади лица, и разпознаваеми такива.

Можете да сте сигурни, че хората в нашата листа, независимо дали са млади, или разпознаваеми, ще са добри български патриоти, добре образовани и амбицирани да помогнат за просперитета на България и на всички наши сънародници, независимо дали са в нашите граници, или извън тях.

Интервю на Любомир Цанев, TRENDY NEWS

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *