Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Депутатите от 45-ото Народно събрание приеха предложените промени в Изборния кодекс, а президентът Румен Радев ще се срещне с парламентарно представените партии, които трябва да му представят своите номинации за новия състав на ЦИК.

“Промените в Изборния кодекс са в правилна посока. Имат различни тълкувания, но при добра воля могат да бъдат добре приложени от ЦИК. Много важни неща обаче не се добавиха – нямаме район “Чужбина”. Не се изчистиха мъртвите души – за какъвто и вид гласуване да говорим, това е задължителен реквизит”, заяви зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков в ефира на “България сутрин”.

По думите му те не се изчистват, защото няма време – “краткият отговор”.

“Не бяха направени стъпки в тази посока. Само тези направени от “Има такъв народ” бяха подкрепени. Отпадането на секциите в чужбина мина само с 2 гласа. Все още има силна опозиция за правенето на промени”, добави Цицелков.

Той отчете като позитивно това, че се въведе само машинно гласуване в секциите с над 300 души.

“Дали може да създаде проблем – доколкото все още нямаме отговор, какво стана във Велико Търново, защо се случи така?”, каза зам. председателят на ОС на ЦИК пред Bulgaria ON AIR и допълни:

“Изборните промени определено бяха прибързани. Най-големият пропуск е, че не сме изчистили списъците и че ще се гласува в чужбина с машини, без въобще да знаем как ще стане това”.

По думите му видеонаблюдението ще може да бъде прилагано при добра воля и би могло да се извърши достатъчно евтино и безопасно.

“Това, което ние предложихме, е в държави, където може, да се гласува по пощата, но то остана само като “където е възможно”, допълни Цицелков пред водещата Мария Константинова и коментира бъдещите промени в състава на ЦИК.

“И преди, и сега народните представители предлагат членовете на ЦИК – това е, за да се угажда на тези, които са сега в парламента. Промяната е да заменим “онези” с “наши представители”, дай Боже да е позитивно, но не е принципна промяна. Винаги са били неясни критериите, по които се избира ЦИК – не са на експертен принцип. Най-често са юристи, които представляват политическите партии, които ги номинират. Разликата сега е, че ще има обществени обсъждания при президента. Предстои да видим дали Радев ще има някакви предпочитания”, каза още той.

А относно намаления състав на комисията той коментира:

“В много по-големи държави като Нигерия са само 3-ма души. Ще трябва просто реорганизация на работата при този малък мащаб”.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *