Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Имунизирането срещу COVID-19 не може да отключи алергия в дългосрочен план. Това заяви за БНТ д-р Борислава Крушева от Българското дружество по алергология.

Според нея трябва да бъдат по-внимателни пациентите с тежки алергични системни реакции , с анафилактични реакции при инжекционни медикаменти, както и при такива, които са имали реакции при предишни ваксини, или имат алергия към полителенгликол и полисорбат – помощните съставки във ваксините. Тя съветва пациентите  да се подготвят преди имунизация , като препоръката й е те да приемат антихистаминови препарати. По думите й трябва да се има предвид, че  това е възможно  да забави една по-тежка алергична реакция на ваксината.

“Алергиите в някаква степен имат значение, но вече има ясно утвърдени препоръки на СЗО и Центъра за контрол и превенция на заболяванията на кои пациенти трябва да обърнем внимание и при кои това няма особено значение”, обясни д-р Крушева.

Алергологът коментира още, че алергиите са се оказали предизвикателство за диагностицирането на COVID-19 през есента поради сходните симптоми,. Лекарите обаче бързо започнали да отличават двете състояния.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *