Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

„Виждаме постоянно нарастване на заразените. Безспорно британският щам е една от причините за това, но и връщането на учениците в класните стаи е довело до скок в заболеваемостта. Към момента виждаме стръмно покачване. Според мен трябва да се мисли за обратно въвеждане на мерки, преди да е станало твърде късно”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” по NOVA, д-р Петър Марков – епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

Той е на мнение, че правителството трябва да мисли за засегнатите от мерките и трябва да има ясно съзнание кое е приоритет и кое е най-важно за обществото. Епидемиологът подчерта, че е твърде рано да се търси вината в отварянето на ресторантите, но според него то неминуемо ще окаже влияние върху хода на пандемията.

„Вече шеста седмица среднодневният брой на инфекциите върви нагоре, хоспитализациите също са повече, расте и броят на смъртните случаи. Това е много устойчива тенденция. През последните две седмици среднодневният брой на инфекциите нараства експоненциално в сравнение с предишните седмици”, каза още д-р Марков.

На база опита от миналото лято, който експертите имат, д-р Марков не очаква затоплянето да повлияе на развитието на пандемията. Той е на мнение, че какво ще се случи, зависи от мерките, които ще се вземат.

„Аз не виждам много мерки, които да са в сила – сега отвориха заведенията, малките ученици отдавна са на училище, връщат се и по-големите. Налагането на локални мерки е разумно, когато държавата е по-голяма. България обаче не е чак толкова голяма”, каза още епидемиологът.

Относно новините за нигерийки вариант на коронавируса, епидемиологът обясни, че той наподобява южноафриканския. Ваксините, според д-р Марков, действат срещу различните щамове, но има по-слаб ефект при някои от тях.

„РНК вирусите са майстори на мутациите. Въпросът е кои от тях са повод за загриженост. За България основна функция за влияние е това къде е възникнал щамът. Точно поради тази причина британският вариант е такъв голям проблем. Той е в България отдавна. Другият фактор е колко лесно се предава щамът. За британския стана ясно, че се предава лесно”, обясни д-р Марков.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

1 Коментар

  • Lubomir Valtchev, 6 март, 8:19 @ 8:19 Отговори

    Този другар да се връща в Англия Ние нямаме нужда от акъл а от пари Никой в България не иска да спре да живее и да фалира Когато се случи да се разболее се лекува и има имунитет Когато има тежък диабет си седи в къщи Нас няма кой да ни храни и не може да седиме и чакаме Този платен пореден дезинформатор да се прибира и не всява паника Ние се оправяме добре Това че децата са на училище не е проблем Да затворят Ikea

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *