Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Европейският парламент прие днес призив ЕС да наложи санкции на участвалите в принудителното приземяване на самолет на “Райънеър” в Минск на 23 май и в задържането на Роман Протасевич и София Сапега.

С голямо мнозинство ЕП осъжда “държавния тероризъм” и призовава за незабавно и безусловно освобождаване на Протасевич, Сапега и всички други политически затворници в Беларус, съобщава БТА.

Евродепутатите настояват ЕС да наложи санкциите възможно най-скоро. Държавите от ЕС трябва също да пристъпят незабавно към изготвянето на санкции срещу участниците или съучастниците в измамите при президентските избори в страната миналата година и последвалите нарушения на правата на човека.

Прокурори, съдии и служители на правоприлагащите власти, свързани с репресиите, трябва да бъдат включени в списъка със санкции, както и лица, работещи за режима в областта на пропагандата, медиите, дезинформацията, като например Марат Марков, който на 2 юни интервюира Роман Протасевич по държавната телевизия ONT, се отбелязва в призива.

Според ЕП санкциите трябва да засегнат петрола, торовете, стоманата и обработката на дървесина. Евродепутатите настояват финансовата подкрепа за режима да бъде прекратена и да бъдат отказани нови кредити за банките в страната. Европейските финансови институции трябва да не придобиват облигации или други финансови инструменти от правителството на Беларус, се посочва в призива.

Според ЕП Беларус трябва временно да отпадне от участие в международни спортни организации и събития, включително европейски и световни първенства, както и Олимпийските игри в Токио. ЕП настоява УЕФА да отнеме правата на беларуската държавна телевизия TVR за излъчване на “Евро 2020” и да ги предостави безплатно на независимата телевизия “Белсат”.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *