Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че Европейският съюз ще представи проект на закон за дигитален ваксинационен паспорт през март, съобщава “Ройтерс”, цитирана от Монитор. Фон дер Лайен направи коментарите си по време на видеоконференция на министрите на туризма в блока, целяща да “възстанови доверието на пътуващите, докато постепенно се справяме с пандемията”.

Фон дер Лайн обясни още, че проектозаконът ще бъде представен, след като държавите членки се съгласят да приложат схема с дигитално сертифициране, която съвпада с плановете за ваксинация на населението. ЕС има 3 месеца за уточнения по тях.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че Германия подкрепя такива сертификати, а по-рано премиерът на Португалия Антонио Коста, чиято страна председателства Съвета на ЕС, изрази надежда, че паспортите за ваксинация ще започнат да се използват до лятото. Председателят на Световната медицинска асоциация (WMA) Франк Улрих Монтгомъри също призова за мерки свързани със сертификати.

Извън ЕС, Обединеното кралство също обмисля прилагането им и за туристи, и за влизане в обекти, 

Дипломати от ЕС коментираха за “Ройтерс”, че страните са се съгласили да работят по планове, като някои държави членки искат да използват схемата за отваряне на международни пътувания за летните ваканции, а други са по-заинтересовани да я използват за намаляване на вътрешно-европейските бариери.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *