Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Европейската комисия ще предложи този месец дигитален сертификат за целия ЕС, предоставящ доказателство за ваксинация срещу COVID-19, която може да позволи на европейците да пътуват по-свободно през лятото, съобщи Reuters.

Изпълнителният орган на ЕС има за цел да представи плановете си за „цифрова зелена карта“ на 17 март и да си сътрудничи с международни организации, за да гарантира, че неговата система работи и извън Европейския съюз.

Пропускът ще предостави доказателство, че дадено лице е било ваксинирано, резултатите от тестовете за все още неваксинирани и информация за възстановяването на хора, които са се разболели от COVID-19.

„Целта е постепенно да им се даде възможност да се движат безопасно в Европейския съюз или в чужбина – за работа или туризъм“, заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен в туит в понеделник.

Комисията иска да създаде общоевропейска система, за да предотврати сключването на отделни сделки между страните от ЕС и да избегне възможността да се окаже обект на система, създадена от трета държава или от технологичен гигант.

Комисарят по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидес заяви, че доставките на ваксини рязко ще се увеличат през следващите месеци.

“Разпространението на ваксините също трябва да последва, за да няма пропуски и да не останат неизползвани ваксини”, каза тя на пресконференция.

Миналата седмица лидерите на ЕС се договориха да работят по сертификати за ваксини, като южните държави-членки като Испания и Гърция особено искаха да отключат туризма това лято.

Все още обаче не е ясно дали ваксинираните хора все още могат да предават вируса на други. Някои държави, като Франция и Белгия, също изразиха загриженост, че облекчаването на пътуванията само за имунизирани хора би било несправедливо.

Комисията заяви, че иска да избегне всякаква дискриминация.

Страните от ЕС биха могли да определят свои собствени критерии за влизане, въпреки че широко отворените граници правят това трудна задача.

Превод и редакция: TrendyNews

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *