Динята е вкусен и освежаващ плод, който е силно предпочитан през летния сезон.
. Тя е съставена от 91,5% вода, което я прави много добър избор в летните жеги. И за диета. Не само ще ви снабди с нужните количества течности за организма, но и ще внесе в тялото ви вълшебните си и полезни съставки.
Тя произхожда от Африка, отглеждана е в Египет и Индия още през 2500 г. пр. Хр. Тя е била ценена като преносим източник на вода за пустинята или в ситуации, когато природните водоеми са били заразени. Повече от петстотин сорта диня, отглеждани в целия свят, дават много голямо разнообразие за потребителите по отношение на размери, форми, цветове. Освен червени, съществуват бели, розови, жълти и оранжеви сортове, със и без семена.
Освен вкус обаче плодът може да предложи и няколко ползи за здравето.
Динята е отличен източник на въглехидрати, протеини, фибри и витамини C, A и B. Плюс това, има калий заедно с други важни минерали, като желязо, калций, магнезий и фосфор. Съдържа също ензими, органични киселини и естествени захари.
Според експертите от Университета на щата Флорида, динята предпазва от усложняване на хипертензията, което е един от съществените рискови фактори за сърдечни пристъпи и инфаркт. Динята може да е доста полезна при контролирането на високото кръвно налягане. Калият, магнезият и аминокиселините в динята работят заедно, за да поддържат здравето на кръвоносните съдове и да предпазват от склероза, като от своя страна гарантират плавен приток на кръв.
Динята също помага да се поддържат правилните електролитни и киселинно-алкални баланси в организма, което спомага за понижаване на риска от високо кръвно налягане.