Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Знаете ли защо ниското ниво на желязо в кръвта е опасно и каква роля играе в организма?

От Cosmopolitan отговорят на тези въпроси. 

Жената е в основата на семейството. Ако тя е енергична и добра, тогава цялото семейство е щастливо. А ако не? Слабостта и умората са често срещано оплакване сред жените. Тя не е нито болна, нито здрава. Неприятно състояние. Откъде идва това и защо се развива? Една от основните причини е желязодефицитната анемия, тоест липсата на желязо в организма, което е характерно за жените.

Желязото е ключов компонент на хемоглобина в червените кръвни клетки (еритроцитите).

То е отговорно за преноса на кислород в тъканите. В края на краищата, няма кислород – няма живот. Желязото също участва в образуването на имунна защита.

Основният път на приема на желязо в човешкото тяло е чрез храненето. Освен това в храната има два вида желязо. Желязо има в месото и други животински продукти. То се усвоява най-добре. Има и желязо, което се съдържа в растителните храни и се абсорбира само с 10%. Ето защо вегетарианството е първият рисков фактор за развитие на дефицит на желязо.

Но дори и да имате достатъчно животински протеини в диетата си, все още съществува вероятност от желязодефицитна анемия.

Какво да правим в такъв случай? Първо, хранете се балансирано. На второ място, редовно се подлагайте на профилактични прегледи. Ако нивото на хемоглобина в общия кръвен тест е под 120 g / l, това означава, че анемията вече се е развила и само храната няма да помогне. Необходимо е да се консултирате с лекар за избора на съвременни железни препарати, които за щастие са лесно достъпни.

Превод и редакция: TRENDY NEWS

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *