Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Най-малко трима души са починали от ебола в Гвинея, а други пет са с положителен тест за вируса, съобщава BBC, цитиран от News.bg.

Те се разболяват с диария, повръщане и кървене, след като присъстват на погребение.

Между 2013 и 2016 г. над 11 000 души загинаха в епидемията от Западна Африка Ебола, започнала в Гвинея.

Но в отговор на тази епидемия бяха разработени няколко ваксини, които оттогава се използват за борба с огнищата в Демократична република Конго.

Ебола заразява хората при близък контакт със заразени животни, включително шимпанзета, плодови прилепи и горска антилопа.

След това се разпространява между хората чрез директен контакт със заразена кръв, телесни течности или индиректно чрез контакт със замърсена среда.

Погребенията в общността, при които хората помагат да се измие тялото на починалия, могат да бъдат ключов начин за разпространение на ебола в по-ранните етапи на огнището.

Телата на жертвите са особено заразни. Инкубационният период може да продължи от два дни до три седмици.

Д-р Сакоба Кейта, ръководител на националната здравна агенция в Гвинея, заяви, че се правят повече тестове, за да се потвърди ситуацията в югоизточния регион близо до град Нзерекоре, а здравните работници работят за проследяване и изолиране на случаите.

Директорът за Африка на Световната здравна организация Матшидисо Моети написа в туитър, че СЗО “засилва усилията за готовност и реагиране” предвид потенциалното възраждане на Ебола в Гвинея.

Ваксината срещу ебола е изпробвана за първи път в продължение на четири месеца през 2015 г. в Гвинея – стартирана от Агенцията за обществено здраве на Канада и след това разработена от американската фармацевтична компания Merck Sharp & Dohme (MSD).

Идентифицирани са сто пациенти и след това тесните контакти или са били ваксинирани веднага, или три седмици по-късно. При 2014 близки контакта, които са били ваксинирани незабавно, няма последващи случаи на ебола.

Ебола е вирус, който първоначално причинява внезапна треска, интензивна слабост, мускулна болка и възпалено гърло. Прогресира до повръщане, диария, вътрешно и външно кървене.

Хората се заразяват, когато имат директен контакт при наранена кожа, през устата и носа, при кървене, контакт с повръщане, изпражнения или телесните течности на някой заразен с ебола. Пациентите  умират от дехидратация и полиорганна недостатъчност.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *