Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Италия ще създаде правителствена агенция за киберсигурност, за да се бори с хакерските атаки и за да може да се справи с руската заплаха, съобщи АФП, предава Novini.bg.

Решението за създаването на тази агенция, която ще бъде на пряко подчинение на премиера и първоначално ще разполага с 300 служители, бе взето вчера вечерта от италианското правителство.

Необходимостта от засилване на киберсигурността на европейско и национално ниво, особено в контекста на руската заплаха, бе подчертана от италианския премиер Марио Драги ( на снимката) на срещата на европейските лидери на 25 май в Брюксел.

“Трябва да станем по-силни, особено в сферата на киберсигурността, всички ние, на национално и на европейско ниво, защото степента на руските намеси под формата на шпионаж и манипулация на интернет пространството става наистина тревожна”, каза тогава Драги.

Създаването на Националната агенция за киберсигурност, бе решено в деня, в който Марио Драги проведе телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди срещата на върха на НАТО, която ще се състои в понеделник в Брюксел.

По време на разговора си Драги и Столтенберг обсъдиха сътрудничеството между НАТО и ЕС.

Основните задачи на агенцията ще са да защитава националните интереси и устойчивостта на службите и на основните държавни функции от заплахите в киберпространството, да укрепва сигурността на информационните и комуникационните системи” и “да разработва индустриални, технологични и научни компетенции.

Решението за създаване на новата служба бе взето в контекста на предприетата от премиера Драги реформа на италианските разузнавателни служби.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *