Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Лекарите в Япония ще трябва да изхвърлят част от коронавирусната ваксина, произведена от американската фармацевтична компания Pfizer. Причината е липсата на достатъчен брой специализирани спринцовки. Това съобщи на пресконференция в Токио генералният секретар на правителството Кацунобу Като, предаде bg-voice.com.

„Не е лесно да купите точното количество от тези специални спринцовки, няма толкова много по света“, поясни той и допълни: „В момента водим преговори с няколко производители.“

Всеки флакон с ваксината на Pfizer съдържа количество за шест инжекции, но само специализирани спринцовки могат да го извлекат изцяло. Използването на обикновени спринцовки дава възможност за изпомпване само на пет дози от ваксината.

„Оставащата във флаконите част от препарата ще трябва да бъде изхвърлена“, призна генералният секретар на кабинета. В резултат на това с вече поръчаната партида от ваксината на Pfizer ще може да се ваксинират само около 60 млн. души вместо 72 млн. според първоначалния план.

Японското министерство на здравеопазването, труда и социалните грижи на 14 февруари одобри използването на ваксината на Pfizer в страната. Ваксинацията в страната ще започне на 17 февруари.

На първо място ваксина ще бъде поставена на около 4 милиона медицински и социални работници. След това е планирано да се ваксинират около 36 милиона души, които са на възраст над 65 години. Кампанията ще бъде разширена до 8,2 млн. души в Япония с хронични заболявания и чак от май други категории граждани ще могат да получават ваксини.

Миналата година Япония подписа споразумения за доставка на коронавирусни ваксини с Pfizer, както и с британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca и американската биотехнологична фирма Moderna.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *