Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Това да нямаме развита трансплантация у нас е заради липсата на политическа воля. Няма нито една добре развита кампания за донорството. Това заяви пред БНТ Иван Димитров, Федерация “Български пациентски форум”. 

Той призова темата да се обсъжда в семействата, защото именно решението на близките е решаващо при инцидент. “Липсата на доверие води и до липса на тези разговори”

Припомняме, че служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров съобщи, че освобождава съвета на директорите на болница „Лозенец“. Причината са редица нарушения, свързани с източване на здравната каса и извършване на трансплантации в нарушение на закона. Проверки на НЗОК показват, че за месец ноември 2020 г. болницата е отчела, че е лекувала над 60 пациенти, без те реално да са постъпвали там. Освен това между 2019 и април 2021 г. в болница „Лозенец“ са извършени 14 трансплантации на бъбрек от жив донор. Българският закон не позволява такива трансплантации, освен ако няма пряка родствена връзка между донора и реципиента. 

Скандал предизвика трансплантация на черен дроб, при която определеният от ИА „Медицински надзор“ най-подходящ кандидат от списъка на чакащите е бил изместен от човек, заемал „много висок пост в държавната администрация“, след „телефонно обаждане“.

Д-р Сибила Маринова, началник на отделението по реанимация в областната болница във Велико Търново и координатор по донорството разкри, че има донорска карта, разпространена през кампания миналата година. “Целта на тези карти е да стоят при личните документи, а ако не е воден разговор, то този неюридически документ дава насока на близките”, заяви медикът. 

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *